Gazdaság

Brutálisan nőtt a lakosság kezében lévő adósság

allampapir(210x140).jpg (állampapír)
allampapir(210x140).jpg (állampapír)

A központi költségvetés adósságának már 10 százaléka van lakossági állampapírban – írja a Napi Gazdaság az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján elérhető adatokra hivatkozva.

Az újság pénteki cikke szerint a teljes adósságon belül a forintban kibocsátott papírok esetében a lakosság jelenléte meghaladta a 17 százalékot. Az állomány 2014 végén 2411,1 milliárd forintot tett ki, szemben a tavalyelőtti 1687,9 milliárd forinttal. A lakossági állampapír-állomány 2010-ben még csak 435,7 milliárd forint volt, vagyis az elmúlt négy évben megötszöröződött.

A központi költségvetés adósságán belül azért van jelentősége a lakossági megtakarításnak, mert minél nagyobb arányban van “befelé” eladósodva az állam, annál kevésbé van kitéve a befektetők hangulatingadozásának. A pozitív trend ugyanakkor nagyban köszönhető annak is, hogy a banki betétek kamatai jelentősen csökkentek az elmúlt években, így a lakossági megtakarításokért vívott versenyben az állampapírok vonzereje jelentősen nőtt – írja a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik