Gazdaság

400 milliárdot bukna a lejesítésen Románia

svájci frank (svájci frank, árfolyam, )
svájci frank (svájci frank, árfolyam, )

Éppen ezért a jegybank vezetője nem támogatja ezt a megoldást a devizahitelesek problémájára. Horvátországban három modell szerint fizethetik vissza hiteleket.

A Román Nemzeti Bank (BNR) ellenzi, hogy a politikai döntéshozók a frankhitelek eredeti árfolyamon való lejre váltásáról alkossanak jogszabályt, mert egy ilyen beavatkozás a bruttó hazai termék 0,8 százalékát kitevő veszteséget jelentene a romániai bankoknak – közölte Mugur Isarescu, a BNR kormányzója pénteken.

A jegybank vezetője első ízben lépett a nyilvánosság elé, amióta a svájci frank – az euróval szembeni árfolyamgát eltörlése nyomán – váratlanul megerősödött, ami Romániában is 75 ezer frankhitelest nehéz helyzetbe sodort.

Isarescu szerint a frankhitelesek által követelt átváltás 5,7 milliárd lejes (400 milliárd forint) veszteséget jelentene. A kormányzó arra figyelmeztetett: az érintett bankok kártérítési pereket indítanának az állam ellen, Románia pedig eltávolodna az euró bevezetésétől.

Háromféle megoldás Horvátországban

Három modell szerint fizethetik vissza a svájci frank alapú hiteleket Horvátországban: euróra válthatják, egy úgynevezett ballon törlesztési típusú hitelszerződés szerint vagy úgy, hogy a hitelre vásárolt ingatlanok a bankok tulajdonába kerülnek és a banktól bérlik tovább az adósok.  Ebben egyezett meg Boris Lalovac pénzügyminiszter, a központi bank és a kereskedelmi bankok képviselőivel – írta a Jutarnji List pénteken.

A “ballon” törlesztés a magyarországi árfolyamgát-konstrukcióhoz hasonlít leginkább, amikor az árfolyam különbözet elkülönül az adósságtól és a hitelező bank és az állam is szerepet vállal a törlesztéséből.

Más háttérhez más bánásmód

 A lap beszámolt arról is, hogy a bankok készek magukra vállalni a szociálisan hátrányos helyzetűek hiteleinek költségeit, de továbbra sem hajlandók ugyanezt megtenni azokkal a hitelesekkel, akik szerintük „jól állnak”, és luxus hajókra, tengerparti házak vásárlására vagy egyéb befektetési tevékenységre költötték a kölcsönt. A bankok különböző intézkedéseket alkalmaznának ügyfeleikkel szemben attól függően, milyen a jövedelmi és vagyoni hátterük, valamint, hogy mire költötték a felvett összeget – írta a lap.    

A hírek szerint az állam úgy segítene a hitelesek problémájának tartós megoldásában, hogy bankoknak különböző adókedvezményeket adna, de hozzájárulna a legrosszabb anyagi helyzetben lévő hitelesek törlesztő részleteinek fizetéséhez is. Így például azoknak, akik úgy döntenek, hogy lakásaikat visszaadják a banknak és inkább bérletet fizetnek, a bérleti díj egy részét az állam magára vállalná.

Azok a lakások, amelyek így a bankok tulajdonába jutnak, a lap információi szerint egy erre a célra létrehozott ingatlanalapba kerülnek.  A horvát parlament még múlt héten megszavazta  a kormány által előterjesztett fogyasztói kölcsönökről szóló törvényjavaslatot, és rögzítette a frank árfolyamát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik