Gazdaság

Példátlanul mélyre zuhant a legális cigipiac

cigaretta (cigaretta, )
cigaretta (cigaretta, )

A Világgazdaság szerint tavaly mindössze 7 milliárd szál cigarettával kereskedtek legálisan, ami negatív rekordnak számít.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikái szerint novemberben mindössze 397 millió szál cigaretta fogyott. Legutóbb 2011 januárjában volt arra példa, hogy 400 millió szál alá csökkenjen a fogyasztás – írja szerdai cikkében az újság. A vámhatóság statisztikáiban 2013 novemberében például még 480 millió szál szerepelt, de a nemzeti dohányboltok előtt gyakori volt az egymilliárd szál feletti mérés.

Tavaly novemberig 6,7 milliárd szállal kereskedtek, így 2014 végére talán éppen elérhette a piac a 7 milliárd szálas szintet. Már a 2013-as 9,3 milliárd szál is negatív rekordnak számított, a korábbi években pedig bőven 10 milliárd szál felett volt az éves fogyasztás.  Az olcsóbb szivarkák azonban egyre népszerűbbek: novemberben 48 millió szál, összesen pedig 572 millió szál fogyott, ez már a decemberi adatok nélkül is jóval több, mint 2013-ban.

Idén egyelőre csak néhány tíz forinttal drágult egy doboz cigaretta ára néhány gyártó esetében, de a lap információi szerint a dohányosoknak jelentős, több száz forintos emelésre is fel kell készülniük.

Adorjánné Pordán Éva, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének (MDKE) titkára az újságnak azt mondta, a termékkör decemberi bővítése egyelőre még nem segített a trafikokon, mert sokan még csak most szerzik be az engedélyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik