Gazdaság

Nemzetközi segítséget kér a vegyipari szakszervezet

bridgestone (bridgestone)
bridgestone (bridgestone)

Úgy látják, hogy a Bridgestone, a kormány egyik stratégiai partnere nem hajlandó figyelembe venni a munkavállalók képviselőinek jogait.

A 25 millió tagot tömörítő nemzetközi IndustriAll Global Uniontól kér segítséget a Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ). Közleményükben azt írták: a japán tulajdonú Bridgestone, a magyar kormány egyik kiemelt stratégiai partnere nem hajlandó elfogadni a hazai törvényeket.

Közölték: a cég a napokban súlyosan megszegte a törvényt azzal, hogy nem engedték be a gyárba a VDSZ elnökét és a helyi szervezet egyik tisztségviselőjét, hogy egyeztethessenek a munkahelyi érdekvédelmi vezetőkkel. Ez nem valamiféle rendkívüli esemény, hanem szokásos rutin, amelyet a munkaadók lehetővé tesznek az érdekvédőknek – írja a Világgazdaság.

A Bridgestone és a szakszervezet között nem ez az első konfliktus. A VDSZ egyébként többször figyelmeztette az illetékeseket, hogy a szabad szervezkedés alapvető jog, annak megakadályozása törvénysértés. A Bridgestone vezetőit a szakszervezeti szövetség békés, törvényes együttműködésre kéri, ugyanakkor nemzetközi segítséget is kértek, a magyarokkal való szolidaritásra mozgósítják a nemzetközi IndustriAll Global Union szakszervezeti tömörülést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik