Gazdaság

Nem tiszta, mire költöttek Matolcsyék 62 milliárdot

MNB (magyar nemzeti bank, MNB)
MNB (magyar nemzeti bank, MNB)

A jegybank közleményben magyarázza, hogy mire is kell a pénz, de nem árul el semmit.

 

A korábbi csaknem 200 milliárd forinton túl újabb 62 milliárd forintot önt a Magyar Nemzeti Bank a saját maga által létrehozott alapítványokba – írta meg a legfrissebb HVG.

Karácsony előtt egy nappal az Magyar Nemzeti Bank újabb 62 milliárd forintot juttatott Pallas Athéné-alapítványainak, azaz így már 250 milliárdból terjeszthetik az unortodox közgazdasági tanokat – számolt be a HVG e heti számában. Matolcsy Györgyék ugyanezen a napon létrehoztak az eddigi öt alapítvány mellé egy hatodikat a Domus Innovationist, ez kapott a 62-ből 37 milliárdot.

A cikk szerint a Matolcsy-féle unortodox közgazdaságtan terjesztéséhez kell a pénz az alapítványoknak. A HVG tavaly szeptemberben, amikor az első alapítványokat kapták a milliárdokat, megkérdezte a jegybankot és az alapítványokat, hogy mire költik a pénzt, de nem kapott választ.

Most közleményben reagáltak, melyben úgy fogalmaznak: az Alapítvány céljainak elérése érdekében segítséget kíván nyújtani a legmodernebb tudomány-technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs technológiák megismeréséhez, megismertetéséhez és alkalmazásához, vállalkozói konferenciák, szemináriumok előadások megszervezéséhez, a start-up vállalkozások vállalkozóinak külföldi tapasztalatszerzéséhez, tudástranszferjéhez és tudásának elmélyítéséhez, a képzési portfóliók és oktatási módszerek korszerűsítéséhez, valamint szakkönyvek, folyóiratok és más kiadványok megjelentetéséhez”.

A jegybank azt írja, az összegből innovációs tudásközpontot hoznak létre,de ahogy a HVG is írja, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap teljes kiadási főösszege 74,1 milliárd forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik