Gazdaság

555 ezer cég fizette meg a kamarai hozzájárulást

iparkamara(960x640).jpg (iparkamara, )
iparkamara(960x640).jpg (iparkamara, )

Ez azt jelenti, hogy tavalyelőtthöz képest 40 ezerrel kevesebb cég rótta le a kötelező díjat.

Tavalyelőtt 595 ezer, tavaly pedig 555 ezer vállalkozás fizette be az évi ötezer forint kamarai hozzájárulást – írta keddi számában a Világgazdaság a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adataira hivatkozva.

2012-ben vezették be

A lap felidézte: a 2012-ben bevezetett regisztráció óta évente kötelező díjat az önkéntes kamarai tagoknál a tagdíjból vonják le, az újonnan alakuló vállalkozásoknak pedig a bejegyzésüket követő 5 napon belül kell megfizetniük a székhely szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamaránál. A hozzájárulásból kamarák saját bevallásuk szerint többek között szakmai eseményeket, partnerközvetítést, gazdasági adatgyűjtést, pályázatfigyelést végeznek a hitelhez jutási lehetőségekről tájékoztatják a vállalkozásokat.

Kamarai hozzájárulás 

Jó eredménynek számít

Dunai Péter, az MKIK főtitkára a Világgazdaságnak azt mondta: becsléseik szerint mintegy 600 ezer valóban működő cég lehet Magyarországon az élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalkozásokat nem számítva, ezért az 555 ezer befizető jó eredménynek számít. Hozzátette azonban: ami a hozzájárulásokat illeti, még a 2012-es év sincs lezárva, ráadásul aki például 2014-ben fizette be a 2013-as hozzájárulást is, azt a rendszer a tavalyelőtti statisztikához számította, így az adatok folyamatosan változnak. Annál is inkább, hiszen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által 2014-ben kezdeményezett több tízezer behajtás egy része jelenleg is zajlik – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik