Gazdaság

Tesco-kirúgások: árufeltöltők és kasszások kerülnek utcára

Tesco(210x140).jpg (Tesco)
Tesco(210x140).jpg (Tesco)

Bár a kormány három éve úgy módosította a Munka törvénykönyvét, hogy a munkáltatók számára a kötelező szakszervezeti tájékoztatást kikerülve, megkönnyítse a tömeges elbocsátásokat, a Tesco mégis értesítette a szakszervezeteket.

Ma reggel értesítette a Tesco vezetése a náluk működő mindkét szakszervezetet, hogy bezárja 13 üzletét, amely 570 dolgozót érinthet, holott ez nem lett volna nekik kötelező. A kormány ugyanis 2012-ben úgy módosította a Munka törvénykönyvét, hogy a szakszervezeteket tömeges elbocsátás esetén nem illeti meg a kötelező munkáltatói tájékoztatás, ha az adott vállalatnál nem működik üzemi tanács. A Tescónál nincs üzemi tanács, így egyeztetniük sem lett volna kötelező a szakszervezetekkel.

A Tescónál két szakszervezet működik, a 2700 tagot számláló, reprezentatív Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), és a 400 tagot számláló, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ).

2015-ben nem lesz több elbocsátás

Sáling József, a KASZ elnöke a Hír24-nek elmondta: a Tesco korrekten tájékoztatta őket a döntésről, és elég felkészülési időt is hagytak nekik a munkavállalókkal történő szakszervezeti egyeztetésre. A Tescóval az egyeztetés jövő héten, kedden kezdődik, és várhatóan március 17-én zárul. „A KASZ is megkeres minden egyes érintettet, hogyan tudnánk segíteni. Ígéretet kaptunk a Tescótól, hogy több elbocsátás nem lesz ebben az évben” – mondta. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke is ugyanerről számolt be lapunknak.

Azt még pontosan nem lehet tudni, hogy a bejelentett 570 emberből ténylegesen hány dolgozót küld el a Tesco. Akinek lehet, új munkakört fognak felkínálni a cégen belül, illetve segítséget adnak a cégen belüli állás miatti költözéshez is. Sáling szerint a Tesco hajlandó a törvényben szereplő összegnél többet is fizetni az elbocsátottaknak. Ez történhet úgy is, hogy a teljes felmondási időre mentik fel a munkavégzés alól a dolgozót. Sáling tudomása szerint főként árufeltöltőket, kasszásokat érinthet az elbocsátás.

Nigel Jones, a Tesco vezérigazgatója szerint összesen tizenhatféle törvényi változáshoz kell alkalmazkodniuk idén, ezen belül is kiemelte az élelmiszer-láncfelügyeleti díj drasztikus emelését, a vasárnapi zárva tartást, és azt, hogy két egymást követő veszteséges év után lényegében kötelezik őket, hogy becsukják a boltot. Ezért rögtön azokat a beruházásaikat vizsgálták felül, amelyek nem voltak nyereségesek.

A Tesco ezeket az áruházakat zárja be

Abony (Szolnoki út 118.), Hajdúböszörmény (Külső-Újvárosi u. 6.), Püspökladány (Bocskai út 72.), Tolna (Szedresi u. 37.), Nagykáta (Jászberényi út 1/D.), Budapest, Mátyás tér 14., Törökszentmiklós (Szőlőhátulja dűlő 3.), Nyergesújfalu (Ipari Park 019/8hrsz.), Tatabánya (Köztársaság u. 1/f.), Sopron (Teleki P. u. 21.) és Győrben 3 áruházát (Ifjúság krt. 80.; Liget u. 85 és Szent István út 25.)

Abonyban, Hajdúböszörményben, Püspökladányban, Tolnán, Nagykátán, Törökszentmiklóson, Nyergesújfalun egyetlen áruházuk volt csak, amelyre februárban lakat kerül. Tatabányán a bezárton kívül van még egy másik áruházuk, Sopronban és Győrben pedig több üzletük marad még és persze a fővárosban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik