Auchan áruház (Auchan áruház)
Gazdaság

Gigaelbocsátások: ragadós lehet a Tesco-példa

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 01. 12. 18:10

Megkérdeztük a multi élelmiszer-kereskedelmi láncokat, a Tescóhoz hasonlóan bezárják-e boltjaik egy részét, illetve felmondanak-e dolgozóiknak a kormány intézkedései miatt. Elkeserítő válaszokat kaptunk.

Korábban a témában:

5 csapás az üzletláncokra

Hétfőn a Tesco bejelentette, hogy 13 üzletét zárja be, és több mint 500 dolgozóját bocsátja el a kormány intézkedései miatt. Kíváncsiak voltunk, hogy a többi multiláncnál is lehet-e hasonló lépésre számítani, hiszen ha nem is egyforma mértékben, de mindegyiküket érintik az újonnan bevezetett szabályok. 

Spar: akár bezárások is jöhetnek

Mint megtudtuk, a SPAR Magyarországnál üzleti gyakorlat a portfólió éves szintű eredményességi felülvizsgálata: 2011 és 2014 között például 11 áruházat zártak be költség-racionalizációs okokból. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus növekedésével pedig egy olyan új helyzet állt elő, aminek következtében a vállalatnak minden működési területen jelentős megtakarításokat kell elérnie.

Ennek része az is, hogy az áruházi működés területén a munkaerő toborzását lelassítják, illetve az áruházak eredményességét – ahogy eddig minden évben, idén is – felülvizsgálják. Ez akár áruházak bezárását is jelentheti, de a kalkulációk jelenleg is folyamatban vannak – írta a lánc megkeresésünkre. 

A SPAR Magyarországot saját bevallása szerint egyelőre egyértelműen az élelmiszerlánc-felügyeleti díj sújtja a legjobban, mely progresszív jellegénél fogva nyilvánvalóan a nagy forgalmat bonyolító, egy kézben összpontosuló, nemzetközi/multinacionális élelmiszer-kiskereskedelmi láncokat érinti. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj ugyanis a módosítást megelőzően mintegy 300 millió forint éves kiadást jelentett a vállalatnak. Ez a módosítást követően 9 milliárd forintra nőtt, mely összeg kigazdálkodása komoly terhet jelent a társaság számára.

Rákérdeztünk az új beruházásokkal kapcsolatban, hogyan döntöttek, változtattak-e terveiken. Kiderült, hogy 2015-ben a SPAR 59 millió eurót tervezett befektetni Magyarországon, ezen belül áruházi felújításokra és új üzletegységek megnyitására is gondoltak. Ezzel szemben mindösszesen 3 új üzletegység nyitja meg kapuit Budapesten, melyeknél már szerződéses kötelezettségeik voltak.

Spar áruház (Spar áruház)Fotó: MTI/Haáz Sándor

Auchan: a beruházásokra és a munkahelyekre is hatással lehetnek a törvényi változások

Az Auchan Magyarország vezérigazgatója, Dominique Ducoux válaszában kiemelte, a cégcsoport nemzetközi szinten évek óta jelen van a kereskedelmi piacokon különböző tevékenységi formákkal: hipermarketek, szupermarketek, e-kereskedelem, franchise, kis alapterületű egységek mind-mind tartoznak többek között hozzájuk.

Hazai kereskedelmüket is a nemzetközi trendekhez, hazai igényekhez igazítva alakítják, a nemzetközi tapasztalatokat is hasznosítva. Az e-kereskedelmi, a kis alapterületű egységek, vagy a franchise partnerségi lehetőségek már jó ideje foglalkoztatták őket Magyarországon is. Terveik nem változtak, hosszú távra gondolkodnak Magyarországon.

A kereskedelmi tendenciákra a hazai törvényi szabályozások az Auchna-vezér szerint nem lesznek hatással. A magyarországi beruházásokra, a fogyasztásra és a munkahelyekre viszont úgy véli, hathatnak. A vállalat egyébként jelenleg is értelmezi a vonatkozó jogszabályi előírásokat és azok magyarázatait. 

A vasárnapi zárva tartás miatt várakozásaik szerint az aznapi kieső forgalom a hét többi napján részben eloszlik, de úgy vélik, forgalmuk egy részét el is veszíthetik – hiszen a vásárlók, akiknek vasárnap kell bármilyen oknál fogva vásárolniuk, csak az aznap nyitva tartó kereskedőket választhatják. Végezetül hozzátette, továbbra is arra fognak törekedni, hogy  a lehető legjobban ki tudják elégíteni a vásárlói, lakossági igényeket – természetesen ezúttal is, mint minden esetben, az új törvényi feltételekhez igazodva. 

A Penny Market elzárkózott a válaszadástól, azt írták, társaságuk anyavállalatának belső szabályai alapján üzleti folyamataival kapcsolatos konkrét adatot, információt nem ad ki. A többi lánctól a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Auchan áruház (Auchan áruház)Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Tescót is faggattuk

A Tescótól is kérdeztünk, többek között azt, várható-e még hasonló lépés tőlük, mint a mai bejelentés. Erre konkrétan nem válaszoltak, de az Indexnek a magyarországi vezérigazgató azt mondta, rövid távon nem lehet hasonló lépésre számítani.

Nigel Jones a döntést lapunknak így indokolta: az elmúlt néhány hónap törvényi változásai nyomán elvégezték az üzletág teljes stratégiai felülvizsgálatát és annak érdekében, hogy nyereségesek maradhassanak, döntöttek a 13 üzlet bezárása mellett. Az áruházláncnak azért kell nyereségesnek lennie, mert az egyik új törvény kimondja, hogy a két egymást követő évben veszteségesen működő üzleteknek el kell hagyniuk Magyarországot.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az elbocsátandó 564 dolgozóból hánynak tudnak várhatóan máshol állást ajánlani.

Válaszuk szerint a cég mindent elkövet azért, hogy az érintett kollégáknak a Tescón belül munkalehetőséget biztosítsanak. A vállalat számára ebben a pillanatban ez a legfontosabb. Ha ez nem sikerül, akkor támogatják majd őket abban, hogy új állást találjanak, illetve azzal is, hogy terveik szerint a törvény által előírtnál magasabb összegű juttatást fizessenek számukra munkaviszonyuk megszüntetése kapcsán. 

PM

A kormány tudott róla

Nigel Jones válaszában arra is kitért, hogy október végétől egészen decemberig, a jogszabályi változások törvénybe foglalásáig rendszeresen megbeszéléseket folytattak a kormányzat különböző, magas rangú képviselőivel, hogy meggyőződjenek arról, ők is pontosan értik a várható kihívásokat és változásokat.

Hozzátette, írásban is tájékoztattak több minisztériumot arról, hogy stratégiai felülvizsgálatot végeznek, illetve a hétfői bejelentést megelőzően tájékoztatták őket a bezárásokról szóló döntésükről.

Kivonulásról szó nincs

Ezen kívül a Tesco sajtóosztálya kérdésünkre is megerősítette, hogy kivonulást nem terveznek, mint ahogy azt weboldalukon, és Facebook-oldalukon is kiposztolták hétfőn.

Mint írták, az áruházak bezárása azt a célt szolgálja, hogy a magyarországi Tesco hosszú távon, a változó kiskereskedelmi környezethez és vásárlói szokásokhoz igazodva működhessen. Az elmúlt időszak jogszabályi változásainak hatására jelentősen megnőttek a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok működési költségei. Ezek hatására sürgetőbbé vált az áruházak eredményességének felülvizsgálata.

Vasárnapi kiszállítás

Az NGM álláspontja szerint az online megrendelt áruk kiszállítása is tilos március 15-e után vasárnap. Erre reagálva közölték: egyelőre megpróbálják felmérni, hogy mit enged a törvény, és mit nem. Elég egyértelműen azt látják, hogy a vasárnapi házhoz szállítás teljesen elterjedt Magyarországon rengeteg termék értékesítésénél.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.