Gazdaság

Gigaelbocsátások: ragadós lehet a Tesco-példa

Auchan áruház (Auchan áruház)
Auchan áruház (Auchan áruház)

Megkérdeztük a multi élelmiszer-kereskedelmi láncokat, a Tescóhoz hasonlóan bezárják-e boltjaik egy részét, illetve felmondanak-e dolgozóiknak a kormány intézkedései miatt. Elkeserítő válaszokat kaptunk.

5 csapás az üzletláncokra

Hétfőn a Tesco bejelentette, hogy 13 üzletét zárja be, és több mint 500 dolgozóját bocsátja el a kormány intézkedései miatt. Kíváncsiak voltunk, hogy a többi multiláncnál is lehet-e hasonló lépésre számítani, hiszen ha nem is egyforma mértékben, de mindegyiküket érintik az újonnan bevezetett szabályok. 

Spar: akár bezárások is jöhetnek

Mint megtudtuk, a SPAR Magyarországnál üzleti gyakorlat a portfólió éves szintű eredményességi felülvizsgálata: 2011 és 2014 között például 11 áruházat zártak be költség-racionalizációs okokból. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus növekedésével pedig egy olyan új helyzet állt elő, aminek következtében a vállalatnak minden működési területen jelentős megtakarításokat kell elérnie.

Ennek része az is, hogy az áruházi működés területén a munkaerő toborzását lelassítják, illetve az áruházak eredményességét – ahogy eddig minden évben, idén is – felülvizsgálják. Ez akár áruházak bezárását is jelentheti, de a kalkulációk jelenleg is folyamatban vannak – írta a lánc megkeresésünkre. 

A SPAR Magyarországot saját bevallása szerint egyelőre egyértelműen az élelmiszerlánc-felügyeleti díj sújtja a legjobban, mely progresszív jellegénél fogva nyilvánvalóan a nagy forgalmat bonyolító, egy kézben összpontosuló, nemzetközi/multinacionális élelmiszer-kiskereskedelmi láncokat érinti. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj ugyanis a módosítást megelőzően mintegy 300 millió forint éves kiadást jelentett a vállalatnak. Ez a módosítást követően 9 milliárd forintra nőtt, mely összeg kigazdálkodása komoly terhet jelent a társaság számára.

Rákérdeztünk az új beruházásokkal kapcsolatban, hogyan döntöttek, változtattak-e terveiken. Kiderült, hogy 2015-ben a SPAR 59 millió eurót tervezett befektetni Magyarországon, ezen belül áruházi felújításokra és új üzletegységek megnyitására is gondoltak. Ezzel szemben mindösszesen 3 új üzletegység nyitja meg kapuit Budapesten, melyeknél már szerződéses kötelezettségeik voltak.

Fotó: MTI/Haáz Sándor

Auchan: a beruházásokra és a munkahelyekre is hatással lehetnek a törvényi változások

Az Auchan Magyarország vezérigazgatója, Dominique Ducoux válaszában kiemelte, a cégcsoport nemzetközi szinten évek óta jelen van a kereskedelmi piacokon különböző tevékenységi formákkal: hipermarketek, szupermarketek, e-kereskedelem, franchise, kis alapterületű egységek mind-mind tartoznak többek között hozzájuk.

Hazai kereskedelmüket is a nemzetközi trendekhez, hazai igényekhez igazítva alakítják, a nemzetközi tapasztalatokat is hasznosítva. Az e-kereskedelmi, a kis alapterületű egységek, vagy a franchise partnerségi lehetőségek már jó ideje foglalkoztatták őket Magyarországon is. Terveik nem változtak, hosszú távra gondolkodnak Magyarországon.

A kereskedelmi tendenciákra a hazai törvényi szabályozások az Auchna-vezér szerint nem lesznek hatással. A magyarországi beruházásokra, a fogyasztásra és a munkahelyekre viszont úgy véli, hathatnak. A vállalat egyébként jelenleg is értelmezi a vonatkozó jogszabályi előírásokat és azok magyarázatait. 

A vasárnapi zárva tartás miatt várakozásaik szerint az aznapi kieső forgalom a hét többi napján részben eloszlik, de úgy vélik, forgalmuk egy részét el is veszíthetik – hiszen a vásárlók, akiknek vasárnap kell bármilyen oknál fogva vásárolniuk, csak az aznap nyitva tartó kereskedőket választhatják. Végezetül hozzátette, továbbra is arra fognak törekedni, hogy  a lehető legjobban ki tudják elégíteni a vásárlói, lakossági igényeket – természetesen ezúttal is, mint minden esetben, az új törvényi feltételekhez igazodva. 

A Penny Market elzárkózott a válaszadástól, azt írták, társaságuk anyavállalatának belső szabályai alapján üzleti folyamataival kapcsolatos konkrét adatot, információt nem ad ki. A többi lánctól a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Tescót is faggattuk

A Tescótól is kérdeztünk, többek között azt, várható-e még hasonló lépés tőlük, mint a mai bejelentés. Erre konkrétan nem válaszoltak, de az Indexnek a magyarországi vezérigazgató azt mondta, rövid távon nem lehet hasonló lépésre számítani.

Nigel Jones a döntést lapunknak így indokolta: az elmúlt néhány hónap törvényi változásai nyomán elvégezték az üzletág teljes stratégiai felülvizsgálatát és annak érdekében, hogy nyereségesek maradhassanak, döntöttek a 13 üzlet bezárása mellett. Az áruházláncnak azért kell nyereségesnek lennie, mert az egyik új törvény kimondja, hogy a két egymást követő évben veszteségesen működő üzleteknek el kell hagyniuk Magyarországot.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az elbocsátandó 564 dolgozóból hánynak tudnak várhatóan máshol állást ajánlani.

Válaszuk szerint a cég mindent elkövet azért, hogy az érintett kollégáknak a Tescón belül munkalehetőséget biztosítsanak. A vállalat számára ebben a pillanatban ez a legfontosabb. Ha ez nem sikerül, akkor támogatják majd őket abban, hogy új állást találjanak, illetve azzal is, hogy terveik szerint a törvény által előírtnál magasabb összegű juttatást fizessenek számukra munkaviszonyuk megszüntetése kapcsán. 

PM

A kormány tudott róla

Nigel Jones válaszában arra is kitért, hogy október végétől egészen decemberig, a jogszabályi változások törvénybe foglalásáig rendszeresen megbeszéléseket folytattak a kormányzat különböző, magas rangú képviselőivel, hogy meggyőződjenek arról, ők is pontosan értik a várható kihívásokat és változásokat.

Hozzátette, írásban is tájékoztattak több minisztériumot arról, hogy stratégiai felülvizsgálatot végeznek, illetve a hétfői bejelentést megelőzően tájékoztatták őket a bezárásokról szóló döntésükről.

Kivonulásról szó nincs

Ezen kívül a Tesco sajtóosztálya kérdésünkre is megerősítette, hogy kivonulást nem terveznek, mint ahogy azt weboldalukon, és Facebook-oldalukon is kiposztolták hétfőn.

Mint írták, az áruházak bezárása azt a célt szolgálja, hogy a magyarországi Tesco hosszú távon, a változó kiskereskedelmi környezethez és vásárlói szokásokhoz igazodva működhessen. Az elmúlt időszak jogszabályi változásainak hatására jelentősen megnőttek a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok működési költségei. Ezek hatására sürgetőbbé vált az áruházak eredményességének felülvizsgálata.

Vasárnapi kiszállítás

Az NGM álláspontja szerint az online megrendelt áruk kiszállítása is tilos március 15-e után vasárnap. Erre reagálva közölték: egyelőre megpróbálják felmérni, hogy mit enged a törvény, és mit nem. Elég egyértelműen azt látják, hogy a vasárnapi házhoz szállítás teljesen elterjedt Magyarországon rengeteg termék értékesítésénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik