Gazdaság

Boltbezárás és árleszállítás jön a Tescónál

Tesco(210x140).jpg (Tesco)
Tesco(210x140).jpg (Tesco)

Az idei évet átalakítási programmal kezdi az áruházlánc – az anyaországi fejlesztéseket is befékezik, és ott is bezárják a veszteséges egységeket.

Többtucatnyi veszteséges nagy-britanniai üzletét bezárja, számos tervezett áruház építési tervét pedig törli a Tesco. Ezenkívül azonnali hatállyal átfogó árleszállításokat hajtottak végre a vállalati gazdálkodás teljes átalakítását célzó program kezdeti lépéseiként.

Konkrétan 43 veszteséges üzletet zár be a közeljövőben az Egyesült Királyságban és egyelőre leállítja a 49 új, nagy üzlet tervezett megnyitását az áruházlánc. Eladja a Blinkboxot, a veszteséges online videó-streaming szolgáltatását, amit 2011-ben vásárolt meg, de azt nem közölte egyelőre, hogy mennyiért. A TalkTalk nevű cég lesz a vevő. Konszolidációt tervez a központi irodákban és az osztalékfizetést is felfüggeszti a folyó pénzügyi évre. A költségcsökkentési program mellett a vállalat a tőkeberuházásokon is spórol, a 2015/2016-os pénzügyi évében 1 milliárd fonttal fogja vissza a költekezést – írta a Portfolio.hu

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat – amely egyben a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója is – rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal és bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított évet tud maga mögött.

A szeptemberben munkába állt új vezérigazgató, Dave Lewis által meghirdetett fordulat jegyében a cég csütörtökön bejelentette, hogy bezárja 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, és törli további 49 új nagyáruház építési terveit.

A Londoni Értéktőzsdén közzétett intézkedési tervben külföldi boltbezárások tervei nem szerepelnek.

Magyarországon is lehet boltbezárás

Mint szerdán hírt adtunk róla, Magyarországon is bezárhat mintegy 12 vidéki Tesco, ami 500-600 ember elbocsátásával járhat együtt. Azzal, hogy a cég megszabadul veszteséges üzleteitől, csökkenthetik a számukra igen durván megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj alapját, így végső soron a fizetendő sarcot is.

Máshol is összehúzzák a nadrágszíjat

Úgy tudni, eladhatják még a brit óriásvállalathoz tartozó adatelemző céget, a Dunnhumbyt, amely 2-3 milliárd fontot érhet, megválhat thaiföldi leányától, amely 5 milliárdot hozhat a konyhára, vagy akár a dél-koreai ágazatot is piacra dobhatja, amely 4 milliárdot jövedelmezhet.

Korábban a Morgan Stanley írt egy olyan elemzést, amely szerint, ha a Tesco 2015-ben az eladás mellett dönt, akkor az a legvalószínűbb, hogy Thaiföld és Dél-Korea mellett Kelet-Európából vonulnak majd ki. Így Magyarországról is.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik