Gazdaság

ÁSZ: rendet kell tenni az önkormányzati közműcégek gazdálkodásában

Domokos László (Domokos László)
Domokos László (Domokos László)

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése során számos problémát talált a vizsgált önkormányzati többségi tulajdonú közszolgáltató társaságok működésében.

Rendet kell tenni az önkormányzati közműcégek gazdálkodásában – mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, amikor vizsgálataik tapasztalatáról beszélt.

A számvevőszék munkatársai három város – Záhony, Tiszaújváros és Gyöngyös – önkormányzati többségi tulajdonú távhőszolgáltató társaságainak 2008 és 2012 közötti működését ellenőrizték, ezek tapasztalatait ismertették most. Közben további 36 hulladékgazdálkodási és távhőszolgáltató vállalat vizsgálatát kezdték meg.

Számos hiányosságot találtak

Domokos László kiemelte: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az önkormányzati többségi tulajdonú cégek vizsgálata során azt tapasztalta, hogy az önkormányzati cégek gazdálkodása számos problémát vetett fel, jelentős hiányosságokat mutatott a cégek számviteli szabályozottsága, számviteli gyakorlata, önköltségszámítása.
Kiemelte: az önkormányzati többségi tulajdonú társaságok ellenőrzésének törvényi lehetőségét az ÁSZ csak 2011. január 1-jén kapta meg. A közszolgáltató cégek vizsgálata a közlekedési vállalatokkal, a BKV-val, a debreceni, miskolci és szegedi közlekedési társaságok ellenőrzésével indult meg – emlékeztetett az elnök.

Hozzátette, az önkormányzati tulajdonú társaságoknál az ellenőrzések egyik legfontosabb területe, hogy az árviszonyokat meghatározó önköltség-elszámolások mennyire átláthatóak. Domokos László leszögezte: a rend megteremtéséhez ennek a vállalati körnek a minőség, a közszolgáltatás színvonala mérésére alkalmas indikátorokat kell kidolgoznia, és átlátható, közérthető módon kell biztosítania a hatékony, szabályszerű és gazdaságos közpénzfelhasználást.

Gond volt az átláthatósággal is

A már befejeződött helyszíni ellenőrzések a társaságoknál ismétlődő, lényeges számviteli szabályozási hiányosságokat állapítottak meg, a díjak kialakításának átláthatóságát nem biztosították teljes körűen – mondta Domokos László. Kiemelte: alapvető nemzeti érdek, hogy rá kell szorítani a közszolgáltató vállalatokat, illetve azok fenntartóit, biztosítsák az elszámoltathatóságot a “saját házuk táján”.

Domokos László rámutatott: az érintett vállalatok egy része nem tesz meg mindent kintlévőségei behajtására. Ez ahhoz vezet, hogy a cégek által kapott önkormányzati és állami támogatásokkal pótolják a be nem hajtott követeléseket. Közölte, ezek a vállalatok speciális helyzetben vannak, nem lehetnek tartósan veszteségesek, de nem is szabad visszaélniük monopolhelyzetükkel.

Hozzátette: az ellenőrzések alapján az ÁSZ nem tudja megmondani, hogy a közszolgáltatások árai közgazdasági értelemben valósak-e, megalapozottak-e, a vállalatok ugyanis nem alkalmaznak egységes mérőszámokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik