Gazdaság

Tavasszal jöhet a családi csődvédelem

hitel (hitel)
hitel (hitel)

Kisebb, néhány millió forintos tartozások rendezésében segíthet a családi csődvédelem intézménye, amelynek bevezetését a kormány tavasszal tervezi. Ilyenek általában a hitelkártya-tartozások, az áruhitelek, a személyi kölcsönök és a közműtartozások.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője, Harrach Péter szerint a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé kerülhet a kormánypárt családi csődvédelemről szóló javaslata, írta az MTI.

Harrach Péter frakcióvezető szerint a tavaszi ülésszakban várhatóan benyújtják a családi csődvédelemről szóló javaslatukat. Az egyeztetések lezajlottak, a jogszabály elkészült, a Miniszterelnökség asztalán van.

Lényege, ha egy család nem képes törleszteni, viszont úgy ítélhető meg, hogy a jövedelmük mértéke, vagyoni helyzetük, életformájuk megváltoztatása, és a pénzintézet bevonásával törlesztőrészletük átalakítása lehetővé teszi a további törlesztést, akkor egy csődbiztos segítségével rendezhető a helyzetük.

Kisebb, néhány millió forintos tartozások rendezésében segíthet a családi csődvédelem intézménye. Ilyenek általában a hitelkártya-tartozások, az áruhitelek, a személyi kölcsönök és a közműtartozások. Ha az adós egy meghatározott ideig – valószínűleg több évig – aláveti magát a szigorúbb gazdálkodásnak, a futamidő végén a tartozás fennmaradó részét elengedi a bank. Az önkéntesség természetesen feltétel – mutatott rá Harrach Péter.

Néhány éve még 750 ezer családnak volt devizahitele Magyarországon. Az elmúlt években azonban több lehetőség is segített az adósokon. Mintegy 170 ezren éltek a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, 176 ezren léptek be az árfolyamgátba, a Nemzeti Eszközkezelőnek pedig már több mint 18 ezer ingatlant ajánlottak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik