Gazdaság

Jövőre olcsóbbak lesznek az üres adathordozók

Január elsejétől 5-12 százalékkal csökkennek egyes üres adathordozók, például a pendrive, a memóriakártya, a mobiltelefon vagy a tablet árába beépített jogdíjak.

Az Artisjus közlése szerint az igazságügyi miniszter a napokban jóváhagyta az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét.

Az egyesület szerint a jogdíjjal értékesített táblagépek forgalma az idén várhatóan meghaladja a 650 ezer darabot, ami mintegy 30 százalékkal magasabb az előzetes becsléseknél. Az üres hordozó díjat a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába építik be, amely a szabad magánmásolásokat, azaz a művészek kiesett bevételét hivatott kompenzálni.

Az utóbbi években a mobiltelefonok és a digitális televíziózásban használt, műsorrögzítésre alkalmas dekóderek mellett a táblagépek elterjedése volt a jellemző. Az Artsjus adatai azt mutatják: 2013-ban a magyar táblagép-használók 93 százaléka rendszeresen végzett olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik