Gazdaság

Jövőre évtizedes mélypontot érhet el a munkanélküliség

kozmunkas(210x140).jpg (közmunkás)
kozmunkas(210x140).jpg (közmunkás)

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb „Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés" kiadványa 2014-ben uniós viszonylatban is kiemelkedő gazdasági növekedést vár Magyarországon.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. szerint a gazdaság szerkezete a termelési oldalon 2014 harmadik negyedévében is kiegyensúlyozott maradt, olyannyira, hogy a legfőbb nemzetgazdasági ágak közel azonos mértékben járultak hozzá az éves gazdaságnövekedés üteméhez.

A hozzáadott érték szinte az összes nemzetgazdasági ágban bővült, állapítják meg, bár hozzáteszik: a lendületvesztés általános jelenség volt. Ez alól kivételt a mezőgazdaság képez, ahol a kedvezőtlen árfolyamatok és az orosz embargó ellenére is erősödött a növekedés.

A legfőbb hajtóerő

Az elmúlt negyedévben is az ipari termelés, ezen belül is a járműgyártás kivitel teljesítménye biztosította a Századvég szerint is a fő húzóerőt. A felhasználói oldalon folytatódott a növekedési szerkezet átalakulása: a növekedést kizárólag a belső felhasználás vezérelte. A nettó export változása önmagában 1,7 százalékponttal visszafogta a gazdasági teljesítményt, ami elsősorban külső vagy egyedi sokkok következménye (pl.: mérséklődő külső kereslet, gáztározók feltöltése).

A dinamikus gazdasági növekedést a beruházás húzta, amit leginkább az uniós forrásokból megvalósuló infrastrukturális fejlesztések mozgattak – tették hozzá. Azt is megállapították azonban, hogy a foglalkoztatás és a reálbérek folytatódó növekedése nem öltött testet a fogyasztási kedv további emelkedésében: a háztatások fogyasztási kiadásának növekedési üteme lassult az előző negyedévhez képest. A belföldi felhasználás együttesen 4,9 százalékponttal járult hozzá a gazdaság növekedéséhez.

A GKI szerint meg

Lendületes növekedés jön

Előretekintve a Századvég Gazdaságkutató Zrt. várakozása szerint a gazdasági növekedés 2014–2015-ben egyaránt lendületes lesz, melynek elsődleges forrását a belső felhasználás további emelkedése adja. Jövőre ugyanakkor a növekedés szerkezete visszaállhat szerintük a korábban tapasztalt kiegyensúlyozott pályára. Elemzőik úgy látják, jövőre az export újból meghaladja az import növekedési rátáját, vagyis a nettó export alakulása ismét pozitívan járulhat hozzá a gazdaság teljesítményéhez.

Az idei utolsó negyedév úgy vélik nem tartogat meglepetést, így a növekedés legfőbb hajtóereje az év egészében a beruházás marad. Jövőre ugyanakkor a fellendülő fogyasztás már a bruttó állóeszköz-felhalmozáshoz hasonlóan, jelentős mértékben segítheti a GDP-bővülést.

Megállapítják, hogy a Növekedési Hitelprogram második szakasza iránt élénkült a kereslet, így az MNB 2015 végéig meghosszabbította a szerződéskötés határidejét, ami kedvezően hat a növekedési kilátásokra. A forrásbevonási lehetőség bővítése további lendületet ad a versenyszféra beruházásainak, mindemellett a folytatódó állami nagyberuházások gazdaságélénkítő szerepe is fennmarad jövőre.

Bíznak a fogyasztás bővülésében

A fogyasztásnövekedést jövőre a rendelkezésre álló jövedelem jelentős mértékű emelkedése biztosítja majd szerintük. Ennek egyik forrását a gazdaságpolitikai intézkedések jelentik – teszik hozzá. A bankok elszámoltatása, az árfolyamkockázat megszüntetése (devizahitelek kivezetése), az aktívabb kormányzati foglalkoztatáspolitika, a bérrendezések mind növelik a lakosság elkölthető jövedelmét.

A foglalkoztatás növekedésének forrása a Századvég szerint a közfoglalkoztatottak számának bővítése mellett a versenyszféra mérsékelten emelkedő munkakereslete is. A munkanélküliségi ráta 2015 egészében, tehát éves átlagban 7,1 százalékra, évtizedes mélypontjára süllyedhet – becslik.

Szintén a fogyasztási hajlandóság emelkedését segíti a tartósan alacsony kamat- és inflációs környezet – állapítják meg. A magyar gazdaság kibocsátása a teljes előrejelzési horizonton elmarad a potenciálistól, a ciklikus pozíció javulása mellett a kibocsátási rés 2015 után záródhat. Mindezen hatások eredőjeként a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megítélése szerint a GDP-növekedés 2014-ben elérheti a 3,4 százalékot, míg jövőre a 2,6 százalékot.

Az éves infláció

Idén és 2015-ben is a jegybanki célszint és a maginfláció alatt marad az infláció – prognosztizálják. A tartósan nyomott inflációs környezet számos tényező együttes hatását tükrözi: a gazdaság ciklikus pozíciója negatív, mérsékeltek az inflációs várakozások, alacsony a külső infláció és begyűrűzik a negatív olajársokk. A kibocsátási rés szűkülésével csökkenő dezinflációs hatás, továbbá a korábbi költségsokkok bázisba kerülése 2015-ben az infláció mérsékelt emelkedését implikálja. A globálisan is nyomott inflációs környezet és laza monetáris politika, valamint a magyar gazdaság ciklikus pozíciója a hazai monetáris feltételek lazításának irányába mutatnak. Az elemzők a jövő év elején látnak lehetőséget az irányadó ráta átmeneti csökkentésére.

A gazdasági növekedés pályája érdemben nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét. A tőkemérleg egyenlegének enyhe romlását a javuló reálgazdasági aktívum ellensúlyozza, így a külső finanszírozási képesség tartósan magas maradhat. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a költségvetés idei, valamint 2015. évi hiánya egyaránt némileg kedvezőbb lehet a kormányzati előirányzatnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik