Gazdaság

Meghatározták a diákhitel jövő évi kamatlábait

A Diákhitel Központ Zrt.szerint stabilan alacsonyak maradnak a kamatok. Mutatjuk mennyi forrást igényelhetnek a hallgatók, milyen feltételek mellett.

A társaság a szabad felhasználású diákhitel1 aktuális kamatlábát 5,75 százalékban, a diákhitel2 kamatát pedig 7 százalékban határozta meg, a jövő év január 1-je és június 30-a közötti időszakra. Az utóbbi konstrukciónál az állami kamattámogatásnak köszönhetően az ügyfelekre eső rész továbbra is fix 2 százalék marad.

A diákhitel felvehető összegei nem változnak: a szabad felhasználású diákhitel-konstrukció esetében havi 15 és 50 ezer forint közötti összeg igényelhető, míg a kizárólag képzési díjra fordítható diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi – írták.

A közlemény szerint a forrásszerzés jelentős eszközei az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések is, illetve kedvező forráslehetőséget jelent a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel frissen kötött, 5 év futamidejű, 50 milliárd forint keretösszegű hitelszerződés is – tájékoztatnak közleményükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik