Gazdaság

Ennek örült nagyon Varga Mihály

varga-mihaly(210x140).jpg (varga mihály)
varga-mihaly(210x140).jpg (varga mihály)

A nemzetgazdasági miniszter az alacsony nyersolajár GDP-növelő hatásáról is beszélt a sikeres vállalkozások díjazásán.

Varga Mihály szerdán átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért novemberi elismeréseit Budapesten. Az eseményen a nemzetgazdasági miniszter elismerően szólt a magyar gazdaság teljesítményéről, és azt mondta, hogy a tartósan alacsony olajár akár 0,5-06 százalékponttal is gyorsíthatja a jövő évi gazdasági növekedést a tervezett 2,5 százalékhoz képest.

A hónap beruházója

Az elismerést a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. kapta, a hónap kis- és középvállalkozója kategóriában a Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. vehette át a díjat, a hónap induló vállalkozása pedig az Indivizo Kft. lett.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a díjat másfél évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy elismerjék azoknak a vállalkozásoknak a teljesítményét, amelyek kiemelkedő eredményükkel hozzájárulnak a gazdaság teljesítményének növekedéséhez.

A magyar gazdaság abban a helyzetben van, hogy nem az a kérdés, kell-e díjazni valakit, hanem hogy kit díjazzon a szakmai zsűri – hangsúlyozta Varga Mihály.

Növekedést lát

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra, hogy egyre több magyar vállalkozás van abban a kategóriában, amely kezd kinőni a kis- és középvállalkozói körből, magyar viszonylatban már nagyvállalat, és egyre kevésbé tudja elérni az európai uniós támogatásokat.

Ezért jött létre a Nemzetgazdasági Minisztériumban december 1-jével a kiemelt vállalati ügyfélkapcsolatokkal foglalkozó részleg. Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár vezeti a területet, amelynek az a feladata, hogy azzal a 80-100 nagy céggel foglalkozzon, amelyek még nincsenek a multinacionális kategóriában, és támogatásokra, közvetlen segítségre szükségük van – közölte.

Az évet összegezve

A miniszter felidézte, hogy Magyarország a gazdasági növekedést tekintve dobogós az Európai Unió országai között. (De arról nem beszélt, hogy szakértők szerint nem fenntartható a növekedés üteme.) Elmondta, hogy az idei átlagos növekedés 3,2 százalék körül várható, és a két nappal ezelőtt elfogadott jövő évi költségvetés várhatóan megteremti a lehetőségét annak, hogy a növekedés folytatódjon.

Varga Mihály kiemelte, hogy a magyar államháztartás hiánya az idén és jövőre is a GDP 3 százaléka alatt marad. Az elmúlt három hónapban több volt az államháztartás bevétele, mint a kiadása, erre 25 éve nem volt példa – fogalmazott.

Megjegyezte azt is, négy hónapja negatív tartományban van az infláció, amelyet elsősorban az energiaárak csökkenése húz lefelé. Ha a mintegy 8,5-9 milliárd dolláros negatív energiaszaldó a következő évben egyharmadával csökken, akkor a magyar gazdaság költségszinten versenyképesebb lehet – mutatott rá.

A jövő év első felében

Ha tartósan alacsony olajárral lehet számolni, akkor a magyar gazdaság növekedési kilátásai Varga szerint javulnak. A kormányzati prognózis 2,5 százalék 2015-re, de ha az olajár a jelenlegi szinten stabilizálódik egy időre, akkor akár 0,5-06 százalékponttal gyorsabb gazdasági növekedés is lehet jövőre – közölte a miniszter az MTI tudósítása szerint.

A következő év kilátásairól szólva a nemzetgazdasági miniszter megismételte, hogy az uniós támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják, főként a foglalkoztatást, a hozzáadott értékben történő növekedést, a kutatás-fejlesztést és az innovációt kívánják támogatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik