Gazdaság

Továbbra is 2,10 százalék az alapkamat

mnb (mnb, )
mnb (mnb, )

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2,10 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. További részleteket 15 órakor tudhatunk meg a döntésről.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2,10 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. További részleteket 15 órakor tudhatunk meg a döntésről. A jegybank utoljára 2014. július 22-én csökkentett az alapkamaton, akkor befejezettnek nyilvánította a kamatcsökkentési ciklust.

Jelenleg a decemberi inflációs jelentés prognózisa áll az érdeklődés középpontjában. Az októberi és novemberi infláció jelentősen a várt alatt alakult. Az MNB legutóbbi közleménye szerint a tartósan alacsony külpiaci infláció, a nyersanyagárak, az alacsony bérdinamika továbbra is dezinflációs hatásúak.

Az elemzők többsége az év utolsó kamatdöntő ülésén már nem számított kamatcsökkentésre, de úgy vélték, 2015 első negyedében újraindulhat az enyhítési ciklus. A júliust megelőző kétéves kamatcsökkentési ciklus eredményeként a jegybanki alapkamat összességében 490 bázisponttal mérséklődött.

A monetáris tanács előző kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből kiderült: a tagok egyhangúlag támogatták az alapkamat 2,10 százalékon tartását, és úgy vélték, hogy a középtávú inflációs cél elérése a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik