Gazdaság

Ötven éve nem volt ilyen a gazdaságban!

benzinkut(210x140).jpg (benzinkút)
benzinkut(210x140).jpg (benzinkút)

Meglepő inflációs adat jött. Novemberben megint csökkentek az árak, de ezúttal éves szinten 0,7 százalékkal. Az átlagot leginkább a benzinár vitte mínuszba, voltak azonban olyan termékek, amelyek ára tovább emelkedett.

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Ezen időszak alatt a háztartási energia, az egyéb cikkek, üzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek és az élelmiszerek ára csökkent, a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak – áll a KSH legfrissebb jelentésében.

1 hónap alatt

2014. októberhez viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerekért átlagosan 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül csökkent az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (3,2%), az étolaj (2,5%), a sajt (1,7%) és a sertéshús (1,1%) ára. (Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára nem változott.)

Nőtt a párizsi, kolbász (1,9%), a tojás (1,1%) és a száraztészta (0,8%) ára. A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 0,8 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek, valamint a szolgáltatások kismértékben, 0,1 százalékkal drágultak egy hónap alatt.

Az átlagnál nagyobb mértékben, 1,9 százalékkal csökkent az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára, ezen belül a járműüzemanyagokért 4,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára kismértékben, 0,1 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

1 év alatt

2013. novemberhez viszonyítva, az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal csökkent. Ezen belül csökkent a cukor (17%), az étolaj (7,7%), a liszt (6,2%), valamint a péksütemények (3,8%) ára. Drágult többek között a házon kívüli étkezés (2,3%), a tojás (2,0%) és a tej (1,7%). A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,8, a szolgáltatások 1,6 százalékkal drágultak. Ez utóbbin belül a kulturális, oktatási és szabadidős szolgáltatások ára 2,4 százalékkal nőtt, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent.

Az egyéb cikkekért 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,5 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,6, a tartós fogyasztási cikkeké 0,2 százalékkal mérséklődött. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (13,0%). Ezen belül a vezetékes gázért 16,1, az elektromos energiáért 16,0, a távfűtésért 6,0 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. novemberhez viszonyítva.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Meglepő árcsökkenés

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: novemberben kizárólag a járműüzemanyagok árának mérséklődése okozta a rendkívüli csökkenést havi bázison. Már hatodszor fordult elő idén, hogy éves összevetésben negatív előjelű a fogyasztói árindex, de ez nem nevezhető általánosnak minden főcsoportban, így nem defláció – tette hozzá.

Ezt megelőzően 1963-ban volt példa hasonló mértékű éves árcsökkenésre. Az éves árcsökkenéshez a legnagyobb mértékben a háztartási energia, az üzemanyagok és a ruházati cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenése járult hozzá. A tavaly novemberi rezsicsökkentés hatása kikerül az indexből decemberben – jelezte.

Londoni elemzők is csak 0,5 százalékos éves árcsökkenésre számítottak.

Az EU-ban

Az EU 28 tagországában 2014. októberben a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,5%-kal voltak magasabbak, mint 2013. októberben. Görögországban és Bulgáriában csökkentek leginkább az árak (1,8 és 1,5%-kal), míg a legnagyobb drágulás Romániában (1,8%), valamint Ausztriában (1,4%) következett be októberben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik