Gazdaság

Rogán ingatlanügyei: a Tocsik-ügy visszaköszön

rogan(210x140).jpg (rogán)
rogan(210x140).jpg (rogán)

Az elhíresült Dorottya utcai hotelprojekt a Tocsik-ügyből ismert – végelszámolás alatt álló – Vektor Rt. volt tulajdonosainak érdekeltségébe tartozik.

Rogán Antal volt V. kerületi polgármester, Fidesz-frakcióvezető neve a nyilvánosságban – legalábbis eddig – négy nagyobb, korrupciógyanús ingatlanügyben merült fel: Bau Holding-ügyei, Portik élettársának üzlethelyisége, Maráczy-féle üzlethelyiségDorottya utcai hotel

A belváros viselt dolgai az ügyészség figyelmét is felkeltették, tavaly év végén nyomozás indult Belváros-Lipótvárosban, idén tavasszal házkutatást is tartottak az önkormányzatnál. Egyelőre csak azt tudni, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség 2010-2012 közötti, konkrét hatósági ügyeket vizsgál, aktákat is elvittek, de pontosan nem tudni, hogy milyen ügyekben nyomoznak, az azóta ismertté vált ingatlanügyekben vagy teljesen más ügyekben. Időközben uniós vizsgálat is zajlik a kerületben a 2010-es Belváros új főutcájának felújítása kapcsán. Ha az építő Bau Holding – amely időközben csődbe ment – furcsa közbeszerzéseiről bebizonyosodik, hogy az önkormányzat megsértette a közbeszerzési szabályokat, akkor 1,8 milliárd forintot vissza is kell fizetni az uniónak. 

Mindenesetre Belváros-Lipótvárosban igen nagy lehetett az ijedtség, hiszen Rogán még a tavalyi nyomozás megindulása előtt nem sokkal menesztette a kerületi rendőrkapitányt, és Rónaszéki László jegyzőt is. Utóbbi helyére Sélley Zoltánt nevezte ki, aki Rogán régi embereként 2007-tól intézte az ingatlanügyleteket a kerület vagyonkezelőjeként. Ráadásul Rogán Antal egyik utolsó polgármesteri intézkedésével, idén június végén leváltotta alpolgármesterét, barátját és pasaparki szomszédját, Puskás Andrást is. Ő most külügyi vonalon, az állami Eximbanknál dolgozik.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az elmúlt nyolc év

Ellenzéki belvárosi képviselők szerint, az önkormányzat Rogán vezetésével, az elmúlt nyolc évben az ingatlanvagyonának 30 százalékát eladta, ez nagyjából 1000 ingatlant jelent – állítja Csonka Krisztián, az LMP belvárosi képviselője és Juhász Péter, az Együtt képviselője. Rogán hivatalának módszere az volt, hogy bérbe adták az értékes ingatlant a kinézett vevőnek, amit az néhány hónappal később nagy kedvezménnyel megvásárolhatott. Ezt a szabályt Rogánék hozták korábban. A másik módszer az volt, hogy az önkormányzat céget alapít, amely ingatlanokat szerez meg, azokat leértékeli, majd továbbadja a céget egy offshore vevőnek. A vevőkről később mindig kiderült, hogy rokoni, baráti, üzleti kapcsolatban állnak fideszes politikusokkal, mondta Juhász.

A gyanús ingatlanügyletekben a legnagyobb sajtóvisszhangot a Dorottya utcai hotel kapta, amelyben a milliárdos politológus, Gíró-Szász András is tulajdonos. A Blikk írta meg elsőként, hogy a kerület, személyesen Rogán Antal utasítására, negyedével olcsóbban adott túl 2010-ben öt belvárosi ingatlanon, amelyeket offshore cégek szereztek meg. A konstrukció az volt, hogy egy frissen alapított önkormányzati cég csere útján megszerzi az államtól a kinézett ingatlanokat, majd ezt a céget – annak leértékelt ingatlanvagyonával együtt – megvásárolja egy offshore társaság. Az önkormányzat az ingatlanokhoz az eladás előtt alig egy évvel jutott hozzá, így nehezen érthető, miért adták tovább máris az épületeket.

Mint azt a 444.hu kiderítette, az ügyletben érintett Heim Péter kormányközeli üzletember, a Századvég alapítója is, akinek külföldön bejegyzett cége adott tanácsokat az ingatlanokat megszerző befektetési alapnak (Prefondium Fund). Heim Péter közleményében azt mondta, hogy tudomása szerint az alap a hírbe hozott ingatlanportfóliót 2010-ben „abszolút piaci áron” vásárolta meg, és 2012-ben értékesítette. Az offshore befektetési alap egy olyan társaságnak adta el a volt önkormányzati céget, és így az ingatlanokat is, amely a Lovas testvérekhez köthető.

A Tocsik-ügy visszaköszön

A Lovas testvérek neve először húsz évvel ezelőtt merült fel a Tocsik-ügyben, mint a baloldali Wallis-érdekkörben teljesítő vállalkozóké. Karrierjüket kárpótlási jegyekkel kezdték, majd a Vektor Rt. nevű cégük az ÁPV Rt.-t képviselő Tocsik Mártával az önkormányzatok nevében megállapodásokat kötött 1996-ban a belterületi földjussokról. Tocsik sikerdíja 800 millió forint volt, állítólag ezt kellett visszaosztania a megbízásért cserébe az SZDSZ-nek és az MSZP-nek. Fiatalabb olvasóink kedvéért mondjuk, hogy a Fidesz részben ennek a korrupciós ügynek a kirobbantásával nyerte meg a választásokat 1998-ban. A Vektor Zrt. jelenleg felszámolás alatt áll.

Figyelemreméltó, hogy az ingatlanban, befektetésekben utazó Lovas testvéreknek nemcsak a Horn-, de az első és a második Orbán-, illetve a Gyurcsány-kormány idején is sikerült jó üzleteket kötniük állami megrendelőkkel. A HVG információi szerint 2002-ben az Orbán-kormány a Magyar Sport Házát építtette a Lovas testvérekkel, úgy, hogy az állammal 1 százalékban közös projektcégük 1,6 milliárd forintos hitelfelvételéhez nyújtott állami garanciát. Vagyis a Lovas-féle cég az állam által garantált hitelből végzett egy sportberuházást, ráadásul a hitel visszafizetésének futamideje alatt az állam által finanszírozott sportszövetségek biztosították az épület kihasználtságát a bérleti díjból.

2003-ban a Miniszterelnökségi Hivatal a Lovas testvérek érdekeltségébe tartozó budai Hattyúháznak fizetett 240 millió forint éves bérleti díjat. 2007-ben Lovas Péter a Főgáz elnöki tisztét is betöltötte, igazgatósági tagságát ugyanakkor az új, immár a Fidesz, illetve Tarlós István irányította városháza is fenntartotta. Tarlós a Népszabadságnak cáfolta, hogy e mögött politikai alku lett volna.

Új a zászló

A testvérpár a kárpótlási jegyek, pénzügyi tanácsadás után 2000 körül fordult az ingatlanbefektetések felé a BHG-csoporton keresztül. A cégcsoport zászlóshajója egy időben a BHG Híradástechnikai Zrt. volt, amely sorra alapította ingatlanos projekttársaságait. Irodákat, lakásokat építettek. Az „anyacégben” egy időben a Leisztinger Tamás nagyvállalkozó nevéhez köthető Forrás Befektetési Zrt is tulajdonos volt. A cégből 2009-ben veszteségkivonás címén 593 millió forintot vontak ki, jelenleg egy virgin-szigeteki offshore cég a tulajdonosa. Utóbbi általában is jellemző a cégcsoportra, bárhol futottunk bele Lovasék nevébe az Opten céginformációs rendszerében, cégeik előbb-utóbb valamely seychelle-szigeteki, virgin-szigeteki, ciprusi offshore cégbe torkollottak.

A Lovas testvérek vagyonát 2006-ban 3,1 milliárdra becsülte a Magyar Hírlap gazdaglistája. Ennél már biztosan több vagyonuk van, hiszen egyik cégük 2007-ben eladott két A-kategóriás irodaházat a svájci UBS-nek, amely befektetési banknak ez volt az első kelet-közép-európai ingatlanbefektetése. A teljes egészében bérbe adott és két A-kategóriás irodaház becslések szerint mintegy hatmilliárd forintért cserélhetett gazdát. Lovas Tamás egyik cége 2007-ben megvásárolta a nagy értékű Gutenberg palota egy részét a Nyomdaipari Dolgozók Szakszervezetétől, ám a BHG-2006 Ingatlanhasznosító Kft. csődeljárás alá került. A cégnek a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cég, a Detris International Corp. a tulajdonosa. 

Lovas Péter és Tamás legújabb befektetése a Dorottya utcai hotel, amely a Rogán Antal személyes utasítására eladott ingatlanon, várhatóan 2016 tavaszán kezdi meg működését, 3,1 milliárd forintos beruházással. Mindez azt jelenti, hogy a Belvárosban már nemcsak fideszes üzletfelek, haverok, rokonok juthatnak ocsón ingatlanhoz, hanem egykoron a baloldalhoz köthető nagyobb és kisebb fajsúlyú baráti vállalkozók is.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik