Gazdaság

Svájc után már Angliába is hordja ki a pénzét a CBA

CBA (CBA)
CBA (CBA)

A CBA régiós kereskedelmi igazgatója, a Gyömrői úti CBA bolt üzletvezetője egy olyan céget irányít, amelynek tulajdonosa egy Nagy-Britanniában bejegyzett vállalat. A brit cég idén szeptemberben 450 millió forint tőkét vont ki egy CBA-s cégből, amelynek így 500 millió forintról 50 millióra csökkent a törzsbetéte.

A híressé vált, nagyon kínos lakodalmas CBA-induló szerzője Kása József, egy olyan CBA-s céget vezet, amelynek tulajdonosa másfél éve egy brit offshore cég. Utóbbi cég idén szeptemberben 450 millió forintot vont ki a CBA-s cégből, amelynek így 500 millióról 50 millióra csökkent a törzsbetétje.

Kása a CBA régiós kereskedelmi igazgatója, a nemrég nyílt Gyömrői úti CBA üzletvezetője. Utóbbit a 2012-ben alakult CBA-Újhegy Kft. üzemelteti, amelynek ő az egyik ügyvezetője. A Kása által igazgatott CBA-Újhegy Kft. tavalyi árbevétele 3,1 milliárd forint volt. Dolgozóinak létszáma 127 fő, az Opten céginformációs rendszere szerint. Így mondhatjuk, hogy ez a cég a nemzeti üzletláncként reklámozott hálózat egyik ékköve.

Ennek az ékkőnek, a CBA-Újhegy Kft-nek a tulajdonosa egy Nagy-Britanniában bejegyzett vállalat, a Merrington Investments. A brit Merrington ismeretlen tulajdonosai idén 450 millió forintos tőkét vontak ki a CBA-Újhegyből, utóbbinak így 500 millióról 50 millióra csökkent a törzsbetétje. Az Újhegy egyébként egy másik CBA-s cégből, a CBA-D&T Invest Kft-ből alakult át két éve, amit szintén egy brit cég vásárolt fel még 2006-ban.

Kása József, a CBA Gyömrői úti üzletében. Fotó:kobanya.info.hu

Korábban arról lehetett olvasni, hogy az utóbbi néhány évben jócskán megszaporodtak a CBA vezetőségéhez köthető vállalkozásokban a külföldi, elsősorban Svájcban bejegyzett cégek. A CBA erről azt mondta, hogy a külföldi terjeszkedés miatt kellettek a svájci cégek.

Fentiek alapján mára elmondható, hogy nemcsak Svájcban, hanem Nagy-Britanniában is lehet találni CBA vezetők érdekeltségi körében lévő olyan társaságot, ahol a tulajdonosi lánc végén ismeretlen hátterű külföldi vállalkozás áll. A brit cégek kézbesítési megbízottja egy időben ugyanaz az ügyvéd volt, mint a svájci cégek esetében.

A CBA franchise rendszerben működik

A Gyömrői üzlet helyén eredetileg egy Profi bolt működött. Ám 2012-ben a CBA megszerezte 48 korábbi Match és a Profi boltjait, mivel ezek a multinacionális cégek kivonultak Magyarországról, és eladták érdekeltségeiket a CBA-nak. Baldauf László, a CBA elnöke idén azt mondta, hogy további kivonuló, külföldi üzletláncok boltjait akarják megszerezni, mert így akarnak terjeszkedni. A “magyar üzletlánc” franchise rendszerben működik. Azaz az egyes boltoknak különböző tulajdonosaik vannak, akik használhatják a nevet, cserébe használati díjat fizetnek a jogdíj tulajdonosának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik