Gazdaság

OECD: kicsit jobban nőhet a magyar gazdaság

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az idei és a következő évekre is javította a magyar gazdasági növekedés várható ütemének mértékét. A szervezet azonban így is kevésbé optimista, mint a magyar kormány.

Felfelé javította a magyar gazdasági növekedés várható ütemét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott szokásos féléves előrejelzésének Magyarországról szóló fejezetében, a következő két évben lassuló gazdasági fejlődést vetít előre.

Felsrófolták a növekedést

A magyar gazdaság idén 3,3, jövőre 2,1, 2016-ban pedig 1,7 százalékkal bővül a friss prognózis szerint. Az előző, május 6-én közzétett előrejelzéshez képest a szervezet az idei évre 1,3, a jövő évre pedig 0,5 százalékponttal emelte a bruttó hazai termék (GDP) gyarapodására vonatkozó várakozását.

Az OECD előrejelzése pesszimistább a magyar kormánynál és az Európai Bizottságnál a következő két évet illetően: a kormány 2,5, illetve 2,1 százalékos, Brüsszel pedig 2,5, illetve 2,0 százalékos növekedést vetít előre.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A második félév mérséklet növekedést jelez

A legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő OECD megállapításai szerint az idei év első félév erős gazdasági növekedés és a munkanélküliség csökkenése jellemezte, de a második félév alakulása mérsékelt növekedést vetít előre. A szigorú hitelfeltételek, a bizonytalan üzleti környezet korlátozza a beruházásokat, a költségvetés gazdaságösztönző hatása pedig a lassan kifut.

A devizaalapú hitelek forintosításának makroökonómiai hatásait nehéz megítélni az OECD szerint: az erősíti ugyan a pénzügyi stabilitást, de feltehetően további költségeket okoz a pénzintézeteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik