Gazdaság

Tüntetni fog a LIGA pénteken

Eredménytelennek ítélte a LIGA Szakszervezetek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetőivel folytatott csütörtöki egyeztetést, így megtartják a péntekre meghirdetett budapesti demonstrációt.

Az egyeztetés után kiadott közleményében a LIGA úgy fogalmazott: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem tudott ígéretet tenni, hogy a megbeszélésen elhangzott információk alapján támogatná az érdekvédelmi szervezet kezdeményezéseit, így maradtak a nézetkülönbségek és szóbeli ígéretek, amelyek azonban nem elegendőek a november 21-i demonstráció lefújásához.

A LIGA közleményében arról tájékoztatott, hogy a megbeszélésen Gaskó István, az érdekképviselet elnöke felsorolta a legsúlyosabb problémákat. A korkedvezményes nyugdíjrendszer megszűnése, a cafeteria adóterheinek növelése és a költségvetési törvény társadalmi egyeztetések nélküli beterjesztése mellett a LIGA Szakszervezetek sérelmezi a 2012-ben hatályba lépett Munka törvénykönyve munkavállalókra nézve különösen súlyos passzusait, a sztrájktörvény módosítását, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a sztrájkot, a bértárgyalások megkezdődésének hiányát, és főként a társadalmi párbeszéd szüneteltetését.

A szervezet közleményében kitért arra: abban megegyeztek, hogy a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának monitoring bizottságában már a jövő héten kezdődjön meg a munka, elsősorban a 2015. évi bérekről, valamint a Munka törvénykönyve esetleges módosításáról.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtök délután közleményben tudatta, hogy Varga Mihály miniszter fogadta a LIGA Szakszervezetek képviselőit, akikkel megállapodott abban, hogy már a jövő héten összehívják a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának monitoring bizottságát.

Az egyeztetésen Varga Mihály biztosította tárgyalópartnereit, hogy a kormány nyitott arra, hogy a LIGA felvetéseiről további egyeztetéseket folytassanak – ismertették a közleményben.

A minisztérium közleménye szerint a megbeszélésen áttekintették a munkavállalókat érintő legfontosabb ügyeket, így többek között az új Munka Törvénykönyv bevezetésének tapasztalatait, a sztrájktörvény bírósági anomáliáit, a korkedvezményes nyugdíj felülvizsgálatát lezáró határidő kérdését, a cafeteria részeként az önkéntes nyugdíjpénztárak támogatásának lehetőségét. Egyetértés alakult ki abban, hogy meg kell kezdeni a következő évi bértárgyalásokat és a minimálbér meghatározását kialakító egyeztetést – közölték.

A LIGA munkanélkülieket ellátó rendszerre tett felvetéseire az NGM tájékoztatta az érdekképviseleti partnert, hogy eddig milyen lépések születtek. A kormány a foglalkoztatás növelése érdekében a jövőben is határozott és elkötelezett intézkedéseket kíván hozni. Az NGM a kormányzati döntést igénylő kérdésekről tájékoztatja a kormányt – áll a tárca közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik