Gazdaság

„Itt már nem a magyar vállalkozások védelméről van szó”

A multik vegzálásának főleg az árak emelkedése lesz a végeredménye, de a boltbezárások elkerülhetőek.

A Spar már az élelmiszerlánc-felügyeleti díj brutális emelése nyomán komoly megszorításokat jelentett be, pedig akkor még nem volt nyilvános a láncokat gyakorlatilag ellehetetlenítő újabb javaslat – emlékeztet az ATV. A nemzetgazdasági miniszter előterjesztése szerint ha egy lánc bevétele 50 milliárd forint felett van és két évig veszteséges, akkor nem forgalmazhat tovább napi fogyasztási cikkeket, például húst vagy tejterméket. Ennek alapján a mostani helyzetben a Tesco és a Lidl épphogy túlélne, az Aldi, az Auchan, a Metro és a Spar viszont lehúzhatná a rolót.

A nagy áruházláncok sok embert foglalkoztatnak, az ostor végeredményben rajtuk csattanhat – vagy elvész a munkahelyük, vagy részmunkaidős foglalkoztatásba kerülhetnek. A külföldi láncok kivonulást ugyan nem terveznek, de a kormány célja valójában ez lehet. A Vállalkozók Országos Szövetsége szerint elfogadhatatlan a piac ilyen mértékű torzítása, Dávid Ferenc főtitkár az ATV.hu-nak azt mondta: nem a magyar vállalkozások védelméről, hanem a versenytársak tönkretételéről van szó, a kormány átlépett egy határt.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A Világgazdaság azt írja, hogy a bezárással fenyegető szabályokat kikerülhetik a nagy kereskedelmi láncok, igaz, ehhez olyan céges műveletekre lesz szükségük, amelyeket eddig nem vetettek be. A veszteséges cégek bezáratásával fenyegető rendelkezés csak 2018-tól élne. A javaslat nem tér ki arra, hogy mi legyen annak a társaságnak a sorsa, mely két éven át veszteséges, de tulajdonosa alapít egy másik céget, ahová átviszi a tevékenységet, így további négy éven át működhet deficittel. Az is megoldás, ha feldarabolják a céget, így bevételi határ alá kerülnek, bár ezt korábban sem tették meg, pedig csökkenthették volna az adóbefizetésüket.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a hazai vállalkozások védelmének szándékát senki nem kifogásolja, de az intézkedéscsomag a nemzetgazdaság más területein is károkat okozhat, az elmaradó beruházásokat például az építő- és szolgáltatóipar érzi meg. Az is furcsa, hogy egyszerre sújtják a multinacionális vállalatokat egy hatalmas arányú elvonással és adnak be olyan tervezetet, miszerint a veszteséges vállalatok működését meg kell szüntetni.

A kormány erősködése azzal is járhat, hogy a magyar élelmiszeripar és mezőgazdaság nehezebben tudja elhelyezni termékeit, mert a láncok rákényszerülnek az olcsó beszerzési forrásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik