Gazdaság

CBA vagy Tesco? Itt a nagy párbaj!

cba tesco (cba tesco)
cba tesco (cba tesco)

A piros sarokban Baldauf László, a CBA elnöke, a kék sarokban Nigel Jones, a hazai Tesco vezérigazgatója.

Két ikon, két üzletember. Baldauf László, a CBA elnöke, és Nigel Jones, a hazai Tesco vezérigazgatója. Képzeletbeli párharcra hívtuk ki őket úgy, hogy összegyűjtöttük és egymás mellé helyeztük a sajtóban elhangzott legjobb mondataikat. Így talán még szembetűnőbb az általuk képviselt üzleti magatartás, piaci felfogás, vezetői stílus közötti különbség. De ezt inkább döntsék el Önök!

Baldauf László, Nigel Jones
Fotók: MTI/Kovács Attila

Baldauf László (CBA): Jelenleg az a legfontosabb feladatunk, hogy az esetlegesen kivonuló cégek üzleteinek megszerzésével tudjunk fejlődni, mint ahogyan az a Profi, Match esetében is történt.

Nigel Jones (Tesco): Fejlődésünk újabb állomása, hogy elindítottuk a Tesco Online Bevásárlást tavaly márciusban, amely már okostelefonról és tabletről is felhasználóbarát módon érhető el. Mintegy 80 autóval szállítunk házhoz, szolgáltatásunk már közel 3 millió vásárlónk számára elérhető. Ezzel 200 új munkahelyet teremtettünk. E mellett 2014-ben négy új üzletet nyitottunk.

Baldauf: A magyar vállalkozókat a saját hazájukban helyzetbe kell hozni!

Jones: Kiskereskedelmi láncunk mintegy 1500 magyar beszállítóval dolgozik együtt, élelmiszer-választékában pedig több mint 3200 saját márkás termék található meg, amelyek nagyjából fele magyar. 2012-ben 50 milliárd forint értékben exportáltunk magyar kis- és közepes vállalkozások termékeit világszerte.

Baldauf: Egy multitól ne várjuk azt, hogy szociálisan érzékeny lesz a külföldi országok lakosaival szemben.

Jones: A Tesco 100 milliárd forint értékben fektetett be 16 éves jelenléte alatt Magyarországon. Több mint 22 ezer magyar munkavállalót alkalmazunk, amivel az ország 10 legnagyobb foglalkoztatója között vagyunk. Minden új áruházunk nyitásával átlagosan 100-300 új munkahelyet hozunk létre. Áruházainkban összesen több mint 1100 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatunk.

Baldauf: A magyar piac meglehetősen túltelített hipermarketek terén, ha rajtunk múlt volna, biztosan nem is épül ennyi.

Jones: Minél szabálykövetőbb a magyar piac, az annál jobb Magyarországnak, a magyar gazdaságnak!

Baldauf: Ami a számunkra bántó, hogy ha a kormány hoz egy ágazati döntést, akkor a sajtóban mindjárt hozzáteszik, hogy ez a CBA-nak kedvez, holott ez nem igaz.

Jones: A kormány stratégiai partnereként elkötelezettek vagyunk a párbeszédre; úgy látom, hogy ebben a kabinet is partnerünk. Bár a dohány-kiskereskedelem átalakítása 2 százalékkal csökkentette a Tesco forgalmát, emiatt náluk senki nem veszítette el a munkáját.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Baldauf: Fontos lenne más szemüvegen keresztül néznünk környezetünket, kicsit pozitívabb hozzáállással élnünk mindennapjainkat. Hiszen a szeretet legyőzi a gyűlölködést, „kétharmad helyett négyötöd”.

Jones: Tanács a magyaroknak? Nem, szerintem önök többet kínálnak, mint amit én tudok nyújtani tanácsok terén. Ha mégis lenne valami… hogy a világ tele van hatalmas lehetőségekkel.

Baldauf: Akik a hazánk további megerősödését, a kiegyensúlyozott és szisztematikus fejlődését tartják fontosnak, mindazoktól kérjük, hogy jöjjenek el és együtt vegyünk részt a Békemeneten, majd hallgassuk meg Miniszterelnökünk ünnepi beszédét. Megkérjük a Tisztelt Boltvezetőket, hogy az áruházi személyzet valamennyi tagját legyenek kedvesek informálni jelen levélről és a benne szereplő fontos tartalomról.

Jones: Próbálok nem túl sok tanácsot adni az embereknek, mert szerintem mindenkinek magának kell megtalálnia az útját. 

Baldauf: Fontos, hogy mi mindnyájan, a nemzeti érzelmű igazi hazafiak támogassuk a legnagyobb formátumú magyar politikusunkat, nemzetünk miniszterelnökét, Orbán Viktort!

Jones: Véleményem szerint 2014-ben szerény növekedésnek indul a magyar piac és a fogyasztói bizalom is lassan erősödni fog. A hazai piac támogatása közös érdekünk, erős beszállítói bázis nélkül nincsen egészséges és fenntartható gazdasági növekedés, forgalomnövekedés.

Baldauf: Nagy tisztelője vagyok Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, személyesen is ismerem őt, Felcsúton meg is szoktam látogatni. Hála az istennek, a miniszterelnök úr tudja a legjobban, hogy mit kell tenni ebben az országban azért, hogy a nemzetünk felemelkedhessen, és nagyon jól teszi azt, amit tesz.

Jones: Sok munkatársam van a Tescónál, aki ma vezetőként is igazán büszke arra, ahonnan jött. Van, aki áruátvevőként kezdte, s ma az egész raktári operációt felügyeli, van, aki gyakornokként került hozzánk, s ma egy teljes régió áruházi működését irányítja. Az ő sikerük, az egész vállalat sikere.

Baldauf: Vannak diszkontjaim, kényelmi boltjaim, szupermarketeim, tavaly megnyitottam a Corso Gourmet a Váci utcában, és ha minden jól megy, még az idén Párizsban is nyitok egyet. A jól menő élelmiszerüzletek mellett gyerekkorom óta imádom a száguldást, a gyors autókat.

Jones: Sosem voltam igazán a felső tízezerben, nem tartom magam nagy kaliberű embernek. Egy pohár bor, csendes ház, a gyerekek, erre vágyom. Egyszer-egyszer elmegyünk valahova vacsorázni, de nem keresem a nyilvánosságot és a felső tízezret, normálisan élek.

A felhasznált mondatok forrásai:

Budapest Beacon/Népszabadság
Gentleman Magazin
Élelmiszer Magazin
Napi Gazdaság
Népszabadság
Népszava
MTI
Tesco

Ajánlott videó

Olvasói sztorik