Gazdaság

Vesztükbe rohannak az oroszok

A háborús költségvetés finanszírozásának érdekében fokozzák az állami tulajdonú olajcégek kitermelését. Az elemzők szerint ez öngyilkos lépés.

A szovjet időkben egyszer már padlóra vitte az olajipart a kitermelés erőltetése – írja a Napi.hu. Az orosz olajipari vállalatok döntő többsége állami tulajdonban van, az árbevétel háromnegyedét betolják a költségvetésbe. Az olajárak jelenleg alacsony szinten vannak, a kieső bevételt a kormány az olajkitermelés felpörgetésével próbálja ellensúlyozni.

Noha a kitermelést innovációval is lehetne bővíteni, illetve a magáncégek ilyen helyzetben általában a költségek leszorításával szoktak reagálni az olajárak hanyatlására, az orosz állami cégek leragadtak a szovjet múltban – véli a gazdasági portál által idézett elemző, Ildar Davlecsin. A vállalati kultúrára a tervgazdálkodás a jellemző, fix éves terveket teljesítenek ahelyett, hogy új módszerekkel próbálkoznának a hatékonyság növelésére. Ráadásul az amerikai és európai exportkorlátozások megfosztják őket a fejlett nyugati technológiák alkalmazásától.

Nem sok jót ígér, ha gyenge orosz és kínai kutakra támaszkodva próbálják felpörgetni a termelést. Az 1980-as években a világpiaci olajár 30-40 dollárról 15 dollárra zuhant hordónként, miközben az oroszoknak minden fillérre szükségük volt az afganisztáni háború finanszírozásához. A túlhajszolt olajkitermelés katasztrofális eredményre vezetett, tönkretettek például egy olyan nyugat-szibériai olajmezőt, melyet korábban a világ legjobb lelőhelyei között tartottak számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik