Gazdaság

Parlament előtt a forintosítás

Megszületett a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslat, be is adták a parlamentnek.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot hétfőn – adta hírül az MTI.

A fogyasztói kölcsönszerződés a törvényben meghatározottak szerint módosul. A forintosítás CHF esetében a korábban megismert 256,5 forinton történik, EUR-hitel esetében 308,97 forinton.

Az az adós kérheti a forintosítás mellőzését, akinek rendszeres jövedelme van a hitellel megegyező devizában, vagy az MNB új adósságfék-szabályai alapján jogosult lenne devizaalapú kölcsönt felvenni. Vagyis a nagyon magas jövedelműek.

Bár az ügyfelek március-április folyamán, az elszámolással együtt kapják meg az értesítést, a forintosítás február 1-jével lesz hatályos. Kivéve, ha az ügyfél nem kíván élni a forintosítás lehetőségével.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A forintosítás után az új kamatfelár főszabály szerint az eredeti kamatfelár, amely meghatározását az értelmező rendelkezések tartalmazzák. E szerint a kamatfelár lakáshiteleknél nem lehet több, mint a kamatfelár 5,5%-a, szabad felhasználású hitelek esetében pedig 7%-a. A kamatfelárakat az esetleges kezelési költséggel csökkentett mértékben kell meghatározni. Ami a kamatot illeti, nem lehet magasabb a hitel eredeti kamatszintjénél.

A törvényjavaslat a kamatfelár alsó határát is megállapítja, amely 2 százalék.

A részletekről folyamatosan tudósítunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik