Gazdaság

Töröcskei és Simicska cégeihez küldtek felügyelőbiztosokat

Az Államadósság Kezelő Központ vezetőjének megint bajban van két pénzintézete.

A Magyar Nemzeti Bank péntektől felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Lízing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-hez és a Platinum Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt.-hez. Ezeket az intézkedéseket a pénzügyi vállalkozások tőkehelyzete és a jogszerű működés szavatolásának szükségessége indokolta – közölte a jegybank az MTI-vel. A felügyeleti biztosok átvették a pénzügyi vállalkozások irányítását az igazgatóságoktól.

A Széchenyi Lízing Pénzügyi Szolgáltató Zrt. a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. többségi tulajdonában áll – emlékeztet a Napi.hu. Ide már november negyedikén kirendelt biztosokat az MNB és korlátozásokat is életbe léptetett. A bank többségi tulajdonosa a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ igazgatója.

A Platinum Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt. tulajdonosi köre még érdekesebb: Töröcskei a részvények 2,58 százalékát birtokolja közvetlenül és 45,16 százalékát a T&T Zrt.-n keresztül. Emellett 32,26 százalékos tulajdoni hányada van a cégben a MAHIR Zrt.-nek, melyet Simicska Lajos képvisel.

Korábban a DK Töröcskei azonnali menesztését követelte az államadósság-kezelő éléről, azt írták, hogy az államadósságért „egy olyan ember felel, aki saját bankjait is jogszerűtlenül működteti, veszélybe sodorva az intézmények betéteseit”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik