Gazdaság

A legjobb startupok is elbukhatnak az adózás miatt

Egyetlen adóhatósági vizsgálat és megállapítás is működésképtelenné teheti a legreménytelibb vállalkozást is.

A startupok általában nem fordítanak kellő erőforrást az adótervezésre és a számviteli, jogi háttér kialakítására. A Baker Tilly adótanácsadó cég az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írja, hogy ezek a vállalkozások gyors növekedésüket és hosszú távú működésüket is kockáztatják azzal, ha nem figyelnek eléggé a megfelelő számviteli, szerződési és adózási háttér meglétére. A tapasztalatok szerint sokszor az alapvető vállalkozásirányítási ismeretek is hiányoznak, ez a megállapítás pedig halmozottan igaz a sokszor rendkívül gyorsan feltörő vállalkozásokra.

Kölber Ferenc, a cég ügyvezetője szerint veszélyes, ha az alapítók csak az üzleti ötletre koncentrálnak, mert a rendkívüli sikerrel kecsegtető cég működését akár egy rutin NAV-vizsgálat is ellehetetlenítheti. „Egy cégnek sem jó az, ha a NAV készíti el az adóstratégiáját” – mondta az ügyvezető. A cég saját tanácsadói gyakorlatában is előfordult már, hogy egy dinamikusan növekedő startup évekig olyan terméket árult, amit a könyvei szerint soha nem vásárolt meg, vagy úgy végzett engedélyköteles tevékenységet, hogy fogalma sem volt arról, hogy milyen jogosítványokra lenne ehhez szükség.

Tipikus hiba, ha a cégtulajdonos az aktuális cash-flow alapján ítéli meg a cég pénzügyi helyzetét. Ha a startup felszállóágban van, van ügyfél és pénz is, gyakran nem kalkulálnak az esedékessé váló adókkal, kötelezettségekkel és könnyen lehet ennek a vége kellemetlen kijózanodás. A tanácsadó szerint azok a vállalkozások járnak jól, ahol korán átvilágítást végez egy tőkebefektető, ilyenkor láthatóvá válnak a kockázatok és van idő a rendbetételre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik