Gazdaság

Széles még bukhatja a sármelléki reptérbizniszét

Soron kívüli eljárásban vizsgálja bíróság a sármelléki repülőtér eszközeinek nemrég lezárt értékesítési eljárását, miután a korábban kihiredetett, de nem teljesítő nyertes megtámadta az ülyletet.

A felszámolásokkal foglalkozó üzletember, Linusz Imre az MTI-nek elmondta, júliusban magánszemélyként, de egy brit befektetői csoport megbízásából nyerte el a repülőtéri eszközök megvásárlásának a jogát a felszámoló Vectigalis Zrt.-től. Az akkori információk szerint azonban határidőre nem fizette ki a 800 millió forintos vételár előlegét, ezért a vételi szerződést felbontotta vele a felszámoló, amely a másik ajánlattevővel, Széles Gábor nagyvállalkozó SGH Aviation Kft. nevű cégével kötött szerződést, s az átadás-átvétel azóta meg is történt.

Kizárták Széleséket

Linusz Imre most arról számolt be az MTI-nek, hogy a repülőtéri eszközök kiírására meghirdetett értékesítési eljárás, valamint az SGH-val kötött szerződés meglátása szerint több ponton is törvénytelen volt, ezért bírósági kifogást nyújtott be a Zalaegerszegi Törvényszékre, amely soron kívüli eljárásban foglal állást az ügyben, s erről írásban értesítette őt.

Linusz Imre megítélése szerint szabálytalan volt a júliusi ártárgyalás, amelyen ő – az általa képviselt három brit befektető jelenlétében – egyedül tett érvényes ajánlatot a Magyar Követeléskezelő Zrt. által az FB Airport Kft.-re meghatározott minimálár elfogadásával.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A felszámoló a CCA ártárgyalásából ki is zárta Széles Gábor cégének ügyvezetőjét és jogi képviselőjét a további ajánlattételi eljárásból. Más okok mellett ezért sem köthetett volna utólag az SGH Aviation Kft.-vel szerződést a felszámoló – vélekedett.
Arra a kérdésre, hogy a nyertes ajánlattétel után az általa képviselt befektetői csoport miért nem utalta át a vételár előlegét sem a felszámolónak, Linusz Imre elmondta: a Vectigalis nem kívánt olyan szerződést kötni, amelyben a pályázó személye és a pályázatban pontosan megjelölt vevő – aki a pályázat elnyerése esetén alakít magyar gazdasági társaságot – nem ugyanaz, ez pedig meghiúsította a folytatást.

Az önkormányzat nem bukhat

Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) – az önkormányzat által létrehozott Hévíz-Balaton Airport Kft. üzemelteti jelenleg a repülőteret – az MTI megkeresésére azt mondta: a reptér működtetését semmilyen formában nem befolyásolja a bírósági beadvány. Úgy vélekedett, hogy ha a törvényszék netán nem tartja szabályosnak az értékesítési eljárást, a Vecitaglisra szállhat vissza az eszközök tulajdonjoga, az önkormányzati cég pedig eddig is a felszámolótól bérelte az infrastruktúrát.

Az MTI érdeklődésére Széles Gábor azt közölte: cége Linusz Imrével soha nem volt üzleti kapcsolatban, a repülőtér vagyonelemeit a felszámolótól vásárolta meg. A másik ajánlattevő is a Vectigalisszal volt kapcsolatban, de hogy neki a céggel van-e üzleti vitája, az semmit nem befolyásol. “Kifizettük az összeget, és a terveink szerint elindítottuk a fejlesztéseket” – fogalmazott Széles Gábor.

Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a brit befektetők közül kettő a 2010-ben csődbe ment Air Slovakia tulajdonosa volt, a harmadik pedig magyar származású brit állampolgár, George Nemeth. A wikipedia angol nyelvű szócikke szerint Ninder Singh Chohan és Harjinder Singh Sidhu, indiai származású brit üzletemberek birtokában volt 2006 és 2010 között a pozsonyi légitársaság, ami az ígéretesen indult üzletmenet ellenére csődbe jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik