Gazdaság

Van-e nyelvvizsgája a NAV elnökének?

Bármilyen furcsa, de a vonatkozó törvényekben nem találtunk olyat, hogy csak az lehet NAV-elnök, akinek van nyelvvizsgája.

Vida Ildikó tegnap akkora pofonért szaladt az amerikai nagykövetség elé, hogy a fal adta a másikat. Kiderült, hogy a NAV elnöke nem tud angolul, így muszáj ebben a cikkben feltennünk pár álkérdést: van-e nyelvvizsgája VIda Ildikónak? Mi kell ahhoz, hogy valaki NAV-elnök lehessen? Ha Vidának van angol nyelvvizsgája, akkor miért nem tud angolul?

Ezek azért álkérdések, mert ma már minden kisiskolás is tudja, hogy Vida Ildikó politikai kapcsolatainak, nem pedig szaktudásának (és nyelvvizsgájának) köszönhetően lett NAV-elnök.

Do you speak apeh?

Nos, bármilyen furcsa, de a vonatkozó törvényekben nem találtunk olyat, hogy csak az lehet NAV-elnök, akinek van nyelvvizsgája. A nyelvtanulást – pontosabban a nyelvvizsga meglétét – egyébként is elég furcsán szabályozza az állam, ha a saját munkatársairól van szó.

A közszolgákról szóló törvényben főszabály szerint akkor kérhetnek nyelvvizsgát, ha a munkakör ellátáshoz szükséges az idegen nyelv. Ezt mindig az adott intézmény vezetője dönti el, de a vezetőkre nincs külön szabály a nyelvvizsgáról. Bár a törvény a pályakezdők számára kötelezően előírja az angol, francia vagy német nyelvvizsgát, a vezetőknél nincs ilyen feltétel, mi legalábbis nem találtunk ilyet.

Ráadásul hiába van valakinek nyelvvizsgája, csak akkor kaphat pótlékot, ha a nyelvtudás a munkakörének ellátásához szükséges. Ám ezt ismét csak a vezető dönti el. A pótlék az illetményalap 50 százaléka felsőfokú nyelvvizsga esetén, középfokúnál 30 százalék, ami jelentős pluszpénz, tehát érdemes beszerezni egy nyelvvizsgát megtanulni idegen nyelven.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Tolmácsot szeretnék kérni

Vida Ildikóra nemcsak a közszolgákról szóló, de a NAV-ról szóló törvény is vonatkozik. De ebben sem szerepel olyasmi, hogy csak az lehet elnök, akinek nyelvvizsgája van. Miközben a NAV-nál már egy vezető elemzői kinevezéshez is nyelvvizsga kell, legalábbis az adóhatóság álláshirdetéseiben ez szerepel, az elnöknél ez nem szükséges.

A helyzetet csak úgy lehet feloldani, ha elolvassuk Vida Ildikó önéletrajzát. Ilyen azonban nem áll rendelkezésre, mivel a NAV titkolja az elnökének friss önéletrajzát. Az egyetlen fellelhető életrajz több mint tízéves, és abból a korból származik, amikor Vida még 1999-2002 között volt az APEH elnöke.

Mindössze annyit tudunk a hölgyről, hogy Simicska régi embere. Illetve azt is, hogy az Átlátszó szerint a NAV-elnökkel szemben támasztott jogszabályi elvárások közül éppen Vida Ildikó hivatalba lépése idején vették ki az ötéves közigazgatási gyakorlatot, az ötéves vezetői tapasztalatot és a kiemelkedő szakmai tekintélyt is.

Mi következik mindebből?

Természetesen lehet valaki jó vezető, ha nincs nyelvvizsgája. És az sem kérdés, hogy három nyelvvizsgával is lehet valaki korrupt közszolga. Ha viszont az ember az adóhatóság elsőszámú vezetője, akkor ne csináljon magából önként, előre megfontoltan, nagy nyilvánosság előtt teljesen bolondot magából, mert ezzel tovább rombolja hivatalának amúgy is a sárga földön heverő tekintélyét. Amit egyébként éppen ő maga idézett elő.

Például azzal, hogy egy hétvége alatt megállapítja egy ezer oldalas beadványról, hogy konkrét ügyekben a NAV-nál nincs korrupció. Vagy azzal, hogy egy interjúban sértődötten bejelenti: a Vida Ildikó korrupciós vádjaival kapcsolatos vizsgálatot ő maga, Vida Ildikó fogja levezetni.

És ez a lényeg ebben az ügyben, nem a nyelvvizsga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik