Gazdaság

A devizahitelek forintosításáról is írnak külföldön

Fellélegezhetnek a magyaroszági bankok, mivel eldőlt, hogy piaci árfolyamon forintosíthatják a lakossági devizahiteleiket.

A világ két vezető pénzügyi lapja, a Financial Times és a Wall Street Journal is viszonylag hosszú cikkben foglalkozik a devizahitelek forintosításával.

A Financial Times azt emeli ki, hogy az eddigi hírek alapján biztosnak tűnik, hogy piaci árfolyamon fogják átváltani a devizahiteleket. Megemlítik, hogy az nem kötelező, és a kormány tegnapi nyilatkozata alapján a hiteleseknek jövő február elsejétől csak 30 napjuk van arra, hogy nyilatkozzanak arról, hogy akarják-e a forintosítást. Ha igen, akkor egy múlt pénteken meghatározott, piaci árfolyamon vagy frankhitelek esetében a június 16-ai Kúria-döntés óta eltelt időszak átlagán forintosítják nekik a devizahiteleiket.

A WJ a komány vasárnapi nyilatkozatát ismerteti, miszerint a Bankszövetséggel történő megállapodás alapján mégis piaci alapon forintosíthatják a bankok a lakossági devizahiteleket, de ez nem kötelező az ügyfeleknek. Így a bankrendszer fellélegezhet, és Varga Mihály videónyilatkozata alapján az ügyfelek is, akiknek 25-30 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlete.

A devizahiteleket kiváltó forintosítás részletei (pl. kamat) holnap, kedden derülnek ki, amikor a kormány benyújtja a törvényt. Ma Varga Mihály azt mondta, hogy csak egy nagyon kevés rétegnek nem lesz kötelező a forintosítás. A kormányszóvivő azt mondta déluátn az MTI szerint, hogy mindenkinek kötlező lesz a forintosítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik