Gazdaság

Hitelminősítéssel fényezi magát a kormány

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a magyar államadós-osztályzat kilátását a Moody's. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezt a kormány sikerének tartja. Elemzők szerint Magyarországnak már a befektetésre ajánlott kategóriában kellene lennie.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Moody’s Investors Service pénteken éjjel jelentette be: a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról stabilra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását. A Moody’s lépése nyomán a magyar szuverén adósbesorolás mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában immár stabil kilátással szerepel. A Standard & Poor’s március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra.

A magyar osztályzati kilátás péntek éjjel bejelentett javításának indoklásában a Moody’s kiemelte azt a véleményét, hogy hétévi rendkívül gyenge növekedési teljesítmény után most már a stabilizálódás jeleit mutatja a magyar gazdaság. A hitelminősítő kimutatása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2007 és 2013 között éves átlagban 0,4 százalékkal csökkent. A cég várakozása szerint a magyar gazdaság 2014-ben reálértéken 3 százalék körüli ütemben, 2015-ben 2,4 százalékkal növekszik.

Az NGM szombat reggeli közleményében kifejti, hogy a hitelminősítő három tényezővel magyarázta a kedvező lépést. Javultak a középtávú gazdasági kilátások Magyarországon azzal, hogy a gazdasági fellendülés stabil alapokon nyugszik. A hitelminősítő kiemelte, hogy az eladósodottság évek óta mérséklődik, ami hozzájárul ahhoz, hogy a kormányzati intézkedések kedvező hatása érzékelhetővé váljon. A pozitív irányt az is jelzi, hogy egyre jobbak a beruházási és a fogyasztási adatok.

Buda-Cash és az ING elemzője szerint a várakozásoknak megfelelő volt a Moody’s döntése, hogy stabilra javította a magyar adósosztályzat-kilátást, azonban az elemzők szerint Magyarországnak már a befektetésre ajánlott kategóriában kellene lennie.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője az MTI-nek szombaton elmondta: felminősítésre nem számítottak, de a kilátásjavítás egyértelműen “benne volt a pakliban”. A szakértő úgy vélte, hogy jövőre – ha addig nem következik be “drámai” világgazdasági fordulat, és a magyar makrogazdasági pálya is a vártnak megfelelően alakul – már Magyarország felminősítése is szóba kerülhet; a felminősítés éve lehet a 2015-ös.

Balatoni András, az ING vezető elemzője is azon az állásponton volt, hogy több szempontból késésben vannak a hitelminősítők. Rámutatott: az idei gazdasági növekedés bebizonyította, hogy a korábbi évek pangó gazdasági állapotának vége, és bár az ideihez hasonló növekedési számok jövőre már nem valószínűek, de a 2 százalék körüli gazdasági növekedés stabilizálódni látszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik