Gazdaság

Negatív fordulat jöhet a gazdaságban

Negatív fordulat várható idén ősszel a gazdaságban: az adóváltozásokról és a költségvetésről kiderült információk miatt romlani fognak a gazdasági várakozások. Mindezt a GKI Gazdaságkutató Zrt. prognosztizálja.

A második félévben 2,5 százalékos, 2015-ben 2 százalék körüli növekedési dinamika várható. Az Európai Unióban csökken a korábbi derűlátás, a harmadik negyedévben az építőipar kivételével minden ágazat és a fogyasztók várakozásai is romlottak, ami Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnerére, Németországra is igaz. A magyar kormány politikai orientációja és intézményrendszere miatt rendkívül aggasztó mértékben szigetelődik el nemzetközileg, romlik a külföldi megítélése, ami nagyon beszűkíti érdekérvényesítő képességét – írta a GKI az MTI-hez eljuttatott közleményében.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az EU-ból származó támogatások már nem növekednek, élénkítő hatásuk kifullad, sőt 2015-2016. évi előre látható csökkenésük feltehetőleg a beruházások visszaesését okozza. A rezsicsökkentés vásárlóerőt növelő hatása kimerülőben van – vélik a GKI kutatói.

A költségvetés lehetőségei korlátozottak, az államadósság növekedésének elkerülése és az EU elvárásaihoz való alkalmazkodás érdekében a GDP-arányos deficitcél 2015-re 2,4 százalék. Az államadósság ez év végi csökkenésének elérése érdekében elkezdődött a tartalékok leépítése, és a forint átmeneti erősödése is cél lesz várhatóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik