Gazdaság

Ingyenpénz ablakcserére

Módosult a nyílászárók cseréjére kiírt pályázat benyújtási határideje. Szerdától a benyújtásra szakaszosan, az egyes régiók számára egyedileg meghatározott időpontban van mód.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tudatta, hogy a szeptember 29-én megjelent kiírás szerint összesen 1,1 milliárd forintos keretösszeggel támogatják a lakások szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező energiahatékonysági felújítását. A pályázatokat benyújtani október 29-én nulla órától lehet, elektronikus úton.

A nagy érdeklődés miatt a pályázatok benyújtására szakaszosan, az egyes régiók számára egyedileg meghatározott időpontban, október 29-e és november 27-e között, vagy a forrás kimerüléséig lesz lehetőség. A pontos határidőket és az egyes régiók számára arányosan rendelkezésre álló forrást a módosított pályázati útmutató részletesen tartalmazza.

A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati portálon, a Zöld Beruházási Rendszer (www.zbr.gov.hu) és a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. (www.emi.hu) honlapjain érhető el.

Mint korábban megírtuk, a keret hamar ki szokott merülni, ezért aki tényleg pénzt szeretne kapni, annak igyekeznie kell. A kormány egyébként nemcsak az ablakcseréhez, hanem a fűtéskorszerűsítéshez és a háztartási gép cseréjéhez is ad támogatást. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni.

Közben szünetel a kazáncsere-pályázat

A lakossági fűtéskorszerűsítési pályázatot kezelő Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. bizonytalan időre, a rendszerben jelentkezett műszaki problémák megoldásáig kedden felfüggesztette a kazáncsere-pályázatok befogadását.

A társaság tudatta, hogy a fejlesztők és rengeteg pályázó is jelzett problémákat az online rendszerben, így azt teljes körűen tesztelni kell. A szakemberek már dolgoznak a probléma elhárításán, de azt nem tudták megmondani, mikor lehet pályázni. A honlap információi szerint a pályázatokkal kapcsolatos mindennemű további információról, a benyújtások kezdeti időpontjáról a későbbiekben tájékoztat cég.

A közlemények az nfm.gov.hu és émi.hu honlapokon is megjelennek. A fűtéskorszerűsítésre eredetileg október 28-ától a közép-magyarországi régióból nyújthattak volna be a pályázatokat, ezt követné az észak-alföldi, a dél-alföldi, az észak-magyarországi, a közép-dunántúli, a nyugat-dunántúli, valamint a dél-dunántúli régió. A rendelkezésre álló keretösszeg egymilliárd forint. A forrást a népesség aránya szerint osztották meg a régiók között.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik