Gazdaság

2,4 milliárddal adós a NAV

A kórházak és a rendelőintézetek 53 milliárd, az egyetemek 20 milliárd forintot nem tudnak kifizetni beszállítóiknak. Szeptember végén a költségvetési szervek lejárt adósságállománya: 110 milliárd forint.

Bajban vannak a tűzoltóságok, a kórházak és az iskolák is, de még az adóhatóság és a Miniszterelnökség sem tudja rendezni tartozásait. Tartósan beragadni látszik a költségvetési szervek tartozásállománya: hiába nő a gazdaság, a 700 közintézmény pénzellátása nem javul – írja a napi.hu a Magyar Államkincstár (MÁK) adataira támaszkodva.

Az év elején 90 milliárd forint volt a lejárt számlák összege, ez júliusra érte el az idei rekordnak számító a 113,8 milliárd forintot, azóta ez az összeg 3 milliárd forinttal csökkent. A legnagyobb adósságállomány tavaly októberben keletkezett: 120 milliárd forintot hiteleztek a beszállítók.

A napi.hu összeállítása szerint a tartozásállományból 50,4 milliárd forint (az összes tartozás 45,6 százaléka) a 2012-2014. években a központi alrendszerbe átvett, ezt megelőzően önkormányzati, illetve nonprofit és egyéb gazdasági társaságként működő intézményeknél halmozódott fel.

A Miniszterelnökség által felügyelt szervek lejárt tartozása meghaladja a 16,5 milliárd forintot, de a rendőrségnél sem rózsás a helyzet: mind a 19 megyei rendőrkapitányságnál kisebb-nagyobb fizetési gondok vannak. Az államkincstár szerint a rendőrség 1,7 milliárd forinttal adós a beszállító cégeknek.

Ami talán ennél is megdöbbentőbb: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is nagy tételben adós: szeptember végén 2,4 milliárd forintnyi számlát nem fizetett ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma teljes tartozása 76,9 milliárd forintra rúg, ebből a iskolákat üzemeltető KLIK adóssága 3,2 milliárd. Az egyetemek 20 milliárddal, a kórházak és rendelőintézetek további 53 milliárd forinttal tartoznak beszállítóiknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik