Gazdaság

Jön az egységes betétvédelem

A tagállamoknak a rendelkezések többségét 2015. július 3-ig át kell ültetniük saját jogrendjükbe.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Nemzetgazdasági Minisztérium az egységes európai betétvédelemről szóló jogszabályt. A jogharmonizáció a hitelintézeti, valamint a szanálási törvényt érinti – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A betétbiztosítási törvénymódosító csomag tervezete új szabályokat állapít meg a hitelintézetek betétbiztosítással kapcsolatos tájékoztatására, módosítja a betétbiztosítás védelme alá tartozó betétek körét és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) finanszírozására vonatkozó rendelkezéseket. A törvénymódosításnak köszönhetően, ha egy hitelintézet fizetésképtelenné váik, akkor a betétesek az eddiginél jelentősen rövidebb idő alatt juthatnak majd a betéteikhez az Országos Betétbiztosítási Alapból.

A kifizetési határidő 2024-ig fokozatosan csökken a jelenlegi 20 munkanapról 7 munkanapra. A külföldön elhelyezett betétekre az egységesülő európai szabályozás miatt ugyanez a szabály érvényesül. Pozitív változás a rendelkezésekben, hogy a kisebb települési önkormányzatok betéteit is biztosítani lehet a jövőben.

2014 áprilisában fogadták el Brüsszelben a betétbiztosítási rendszerekről szóló új uniós irányelvet. A szabályozás célja, hogy a betétesek az egész Európai Unióban egységes védelmet kapjanak. A tagállamoknak a rendelkezések többségét 2015. július 3-ig át kell ültetniük saját jogrendjükbe. Az NGM a társadalmi egyeztetés után, novemberben benyújtja az Országgyűlésnek a törvénymódosító javaslatot, így lehetővé válik a megfelelő felkészülés a megváltozó szabályozás alkalmazására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik