Gazdaság

Jövőre Önnek is sokkal drágább lesz az internete

Varga Mihály kedden bejelentette, hogy jövőre megadóztatják az internetszolgáltatókat. Azt mondta, azért, mert egyre többen telefonálnak az interneten.

Brutális lehet az internetadó mértéke

Vége a hosszú YouTube-nézésnek, az online zenehallgatásnak, és a filmletöltéseknek.

Jövőre kiterjesztik a már létező távközlési különadót az internetszolgáltatókra is – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

E szerint az évi 500 millió és 5 milliárd forint feletti árbevételt hozó cégek a bevételük 4,5 százalékát, az 5 milliárd feletti bevételt termelő cégek a 6 százalékát kötelesek befizetni az államkasszába.

Bár ezt a szolgáltatók leírhatják a társasági adójukból, boritékolható, hogy áremelkedés jön, vagyis Önnek, aki ezt a cikket olvassa, jövőre otthon többet kell majd fizetnie ezért, mint ma.

Varga szerint a különadó kiterjesztésének indoka többek között az volt, hogy a kormány azt figyelte meg: “a telefonálást egyre többen interneten intézik”. És mint az közismert, az interneten ingyen lehet telefonálni, így a kormány ismét jó érzékkel talált rá egy olyan területre, amit még meg lehet adóztatni.

Sokba kerülhet az internetadó

Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lesz a parlamentnek kedden benyújtott 2015. évi adótörvény-javaslat alapján.

A hvg.hu számításai szerint egy 5 GB-os mobilnetcsomag ma nagyjából 3000 forintba kerül, ehhez jön még a 750 forintnyi plusz költség, ez 25 százalékos emelkedést jelent. Korlátlan vezetékes net árát 4-5000 forintnak nézve még nagyobb arány jön ki, hiszen itt egy átlagfelhasználó havi 30-50 gigát minden további nélkül leforgalmaz. Ami viszont már 4500-7500 forintos adót jelenthet. Azaz több mint a havi díj. Valószínűleg egyik szolgáltató sem fog lenyelni ennyi plusz költséget.

Egyébként a Fidesz hat és fél éve még felháborítónak találta, hogy a szocialista kormány megadóztatná az internetet – írta a hvg.hu. Akkor a szakma és a közvélemény is egyaránt elutasította a tervet, végül a 0,8 százalékos adóból nem lett semmi.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány 20 milliárd forint pluszbevételre számít a távközlési adó kiterjesztéséből.

Tüntetést szerveznek

Nem kellett rá sokáig várni, hogy a tervezett adó ellen megmozdulást tervezzenek. Vasárnap este hétre a Kossuth térre hívják demonstrálni azokat, akik nem szeretnének minden giga adatforgalom után 150 forintot fizetni.

A távközlési cégek különadóiról

A hazai távközlési cégek 2010-től különadót, 2012-től már távközlési adót, 2013 elejétől pedig közműadót is fizetnek. Jelenleg három meghatározó internetszolgáltató van Magyarországon. A Magyar Telekom, az UPC, a Digi. A Magyar Telekom az elmúlt években 25 és 33 milliárd forint közötti összeget fizetett be különböző extra adóterhek formájában. Varga bejelentésére a Magyar Telekom árfolyama 0,6 százalékos mínuszba fordult a budapesti tőzsdén.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik