Gazdaság

Rámegy a gatyánk a nyugdíjra

Míg ma egy nyugdíjba vonuló munkavállaló a fizetése 80 százalékát kapja meg nyugdíjként, addig ez 30-40 év múlva 20-30 százalékra csökkenhet.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint folyamatosan növekszik az öregségi nyugdíjban részesülők száma, ráadásul a magyar termékenységi arányszám az egyik legalacsonyabb Európában. Így 30-40 év múlva fizetésünk már csak alig 20-30százalékát kapjuk meg nyugdíjként – prognosztizálta Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója az OTP sajtóreggelijén a Portfolió tudósításában.

A szakember kiemelte: a magyar lakosság nagy része még mindig nincs tisztában azzal, hogy a nyugdíjrendszer jelenlegi állapotában nem fenntartható. Bár a nyugdíjas éveire készülő lakosság egy része már kezdi felismerni a nyugdíjrendszer problémáinak relevanciáját, és egyre többen döntenek úgy, hogy a jövedelmük egy nagyobb százalékát utalják nyugdíjpénztári számlájukra, széles körű oktatásra van szükség. Emellett a munkáltatóknak is nagy szerephez kellene jutniuk abban, hogy ösztönözzék munkavállalóikat a nyugdíjcélú megtakarításokra.

A nyugdíjrendszer azért nem fenntartható, mert súlyosan öregszik a társadalom, amelynek következtében a jövőben egyre kevesebb eltartó jut majd egyre több nyugdíjasra. A magyar termékenységi arányszám az egyik legalacsonyabb Európában (egyedül Lettország van mögöttünk a sorban). Ahhoz, hogy egy populáció fenntartható legyen, minimum 2,1-es arányszámnak kellene fennállnia (átlagosan minden országban). Magyarországon ez az arány jelenleg 1,25.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik