Gazdaság

Botrány készül az online kasszáknál

Feljelentésre készülnek a TICE ügyfelei, akik zömében nemzeti dohányboltosok.

Sorban jelentkeznek más forgalmazóknál a Timing in Central Europe Kft. (TICE) elégedetlen ügyfelei, akik az onlinekassza.hu információi szerint már a rendőrségi feljelentést fontolgatják.

A cég 2013-ban 100 millió fölötti árbevételt ért el, elsősorban a dohányboltos kasszákat forgalmazta.

Hiába várnak a pénztárgépre

A portálnak nyilatkozó dohányboltos vállalkozó június óta hiába vár online pénztárgépre, a forgalmazó TICE nem tudta üzembe helyezni, ugyanis nem érkezett meg az Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE), amely szükséges a csatlakoztatáshoz.

A forgalmazó arra hivatkozik, hogy a beszállítója késik. Miután augusztus 31-én lejárt a bekötési határidő, kiadtak egy igazolást a NAV felé, hogy a trafikos vállalkozó önhibáján kívül nem jutott géphez, így használhatja a régi kasszát.

Máshonnan sem tudnak rendelni

Ezáltal a büntetést megússza, de úgy döntött, keres mást, aki megbízhatóbb. A vállalkozó – aki nem járult hozzá nevének közléséhez – fel akarja bontani a szerződést, és másik forgalmazótól rendelni, de nem tud olyan illetékessel beszélni a cégnél, akivel közölhetné felmondási szándékát.

Más dohányboltosok arra panaszkodnak, hogy a nyomtató hibásodott meg, és hiába próbálják elérni, hogy cseréljék ki.

Online kassza

Nem elérhető a szállító

A lap információi szerint az elégedetlen ügyfelek rendőrségi feljelentésre is készülnek. Fokozza a gyanakvásukat, hogy a cég szinte elérhetetlenné vált. A tice.hu, illetve a ticekassza.hu honlapot törölték az internetről. A tice.hu a magyarkassza.hu oldalra linkel, ám azon sincs elérhető tartalom. A társaság facebook oldala tavaly december 31-én frissült utoljára. Hiába hívták azt a számot, amelyet a közösségi oldalon megadtak, folyamatosan ki volt kapcsolva.

Hiába volt a figyelmeztetés

A szakértők már a kasszacsere elején felhívták a figyelmet, hogy óvatosan válasszanak forgalmazót a trafikosok, ugyanis a pénztárgép hosszú távú befektetés, nem elég megvásárolni, a szervizelés, a karbantartás is komoly feladat, amelyet csak országos szervizhálózattal rendelkező cég tud elvégezni.

A TICE Kft. egyébként 2012. december 18-án alakult, néhány nappal azelőtt, hogy hatályba lépett a trafikrendelet. Nem növelheti az ügyfelek bizalmát az sem, hogy a társaságot a korábbi tulajdonosok 2014. június 27-én eladták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik