Gazdaság

Hoppon maradt termelők, éhen maradó éhezők

Szeptember 17-én

“Több mint egy hónapja hitegeti a kormány az almatermelőket, hogy kezeli a többlettermésből és az orosz embargóból eredő gyümölcspiaci katasztrófahelyzetet. Már a nyári meggytámogatás sem a termelőkhöz került és az almapiacon is hasonló „megoldást” látunk” – írta közleményében az MSZP.

Az ellenzéki párt szerint most ott tartunk, hogy a termelők tönkremennek, közben a vásárlók a boltban csak a termelőknek ajánlott ár 8-10-szereséért tudják megvenni a gyümölcsöt.

Október 2.

A gazdák tüntetést szerveznek

Mátészalkán egyébként a települési agrárgazdasági bizottságának elnöksége az almatermelőkkel kibővítve szerdán ülést tartott. A gazdák a szerintük kilátástalan almahelyzet megoldását szorgalmazták. Merthogy szerintük semmi nem történt ezügyben. Szabolcsban jelenleg 200 ezer tonna almának nincs piaca és nincs rá feldolgozó kapacitás, ezért minimum 100 ezer tonna gyümölcs fog tönkremenni. Az ülésen egyhangú döntés született egy demonstráció előkészítéséről is.

A kiváló terméssel az MSZP szerint idén nagyban segíthetné a kormány az eddigi intézkedései miatt mélyszegénységbe zuhant milliók megélhetését.

A rászorulók vitamindús táplálékából azonban szerintük állateledel-hegyek keletkeznek – ehhez egy fotót is mellékeltek.

 

A probléma apropóján követelik, hogy a megélhetési költségek csökkentése az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével folytatódjon. A rászorulók segítése sürgősebb, mint a medencefűtési szezonra készülő luxusfideszesek rezsitámogatása – tették hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik