Gazdaság

A pápai reptér bekavarhat Széles terveinek

Polgári reptérré fejlesztené a kormány a pápai katonai repteret, így erős versenytársat kaphat a sármelléki légikikötő – írja a Világgazdaság.

A fejlesztési tárca kedden nyújtotta be a légiközlekedési szabályok átírását tartalmazó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek, amelynek általános indoka az uniós jogharmonizáció, de a tervezet azért tartalmaz néhány más változtatást is. A törvényjavaslatban egy alponttal egészítik majd ki az 1995-ben elfogadott légiközlekedési törvény repterek típusait felsoroló passzusát, létrehozva a „közös felhasználású repülőtér” kategóriáját. Ez lehetővé teszi, hogy a honvédelmi tárca a katonai repülőtereket megnyissa a polgári célú légi közlekedés előtt – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A Magyar Honvédség jelenleg három repteret üzemeltet, a pápai mellett a kecskeméti és a szolnoki aktív. A taszári bázist a balkáni háborúban részt vevő amerikai csapatok távozása után már senki sem használja.

Pápa mindenesetre erős konkurenciát jelent a győri és a sármelléki reptérnek is: a katonai reptér 2400 méter hosszú és 60 méter széles kifutója fejlesztés nélkül is alkalmas nagyobb gépek fogadására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik