Gazdaság

Napi rutin volt a pancsolás a Tokaj Kereskedőháznál

Másfél milliárdos a kár, az állami vállalat raktárkészletének fele még tokajinak sem nevezhető – írja a Népszabadság csütörtöki számában.

Korábban beperelték Uj Péter újságírót, amiért „leszarozta” a tokaji cég borait egy írásában, az ügyben végül Strasbourgban mentették fel. Ehhez képest most vizsgálat állapította meg, hogy az állami vállalatnál zárolt, hárommilliárd forint értéken nyilvántartott borkészlet egy része kereskedelmi forgalomba sem kerülhet. Más készletek nem árusíthatóak tokajiként, vagy fajtamegjelöléssel. A kész és palackos borok csaknem fele nem ment át a vizsgálaton, ezek kétharmada épp a legdrágább, borkülönlegesség kategóriából való.

A Tokaj Kereskedőház másfél éve hivatalban lévő vezetése nyár elején, egy jogvita kapcsán szembesült azzal, hogy a cégnél napi rutin volt a pancsolás. A legjobb esetben csak évjáratokat kevertek, de volt, hogy fajtákat is, amit a szabályok kifejezetten tiltanak. Ekkor zárolták a cég 2013 előtti készletét és független bizottságot bíztak meg a borok vizsgálatával.

A vizsgálat során fennakadt borok fogyasztása élelmiszer-biztonsági veszéllyel nem jár, de nem felelnek meg a törvényi előírásoknak vagy a termékleírásoknak. A borokat új megjelöléssel kell ellátni, ami után csak alacsonyabb értéken lehet azokat eladni. Az értékmeghatározás még folyamatban van.

A cég adja az összes tokaji borkibocsátás felét és 1500 szőlőt művelő család megélhetéséhez járul hozzá, ezért a vizsgálóbizottság fontosnak nevezi a teljes megújulást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik