Gazdaság

Így változik az életünk holnaptól

Csökkenő gyógyszerárak, dráguló földgáz, új tudakozó telefonszám - így változik az életünk október elsejétől.

Kapcsolódó cikkek

Változik a tudakozó telefonszáma

A tudakozó telefonszáma holnaptól 198-ról 11-800-ra változik. 2014. október 1-jétől új szolgáltató, az Invitel látja el az egyetemes szolgáltatási feladatot, az eddig használt 198-as telefonszámon elérhető egyetemes tudakozó száma 11-800-ra változik. Az Európai Unió szabályozási tendenciájának megfelelően – amely a háromtagú hívószámok fokozatos kivezetésére irányul – a tudakozó hívószáma megváltozik, és a hatóság a 198-as rövid szám használati engedélyét 2014. szeptember 30-ig visszavonja.

Drágul a földgáz

Október 1-től változnak a földgáz energia elosztási díjtételei. Az erről szóló rendelet többnyire emelkedéseket tartalmaz, ugyanakkor bizonyos díjtételek minimálisan csökkentek.

Csökkenés csak a MAGÁZ elosztási területen figyelhető meg, ugyanakkor ott is minimális mértékben. A többi elosztási területen (DDGÁZ, KÖGÁZ, EGÁZ-DÉGÁZ, FŐGÁZ, TIGÁZ) az egyes díjtételek vagy emelkedtek, vagy nem változtak.

Akár 18 százalékos is lehet a drágulás

Az emelkedést tekintve 0,05-18,50 százalékos nagyságrend közé esnek a változások. A szállítási díjak a jelenlegi rendelet alapján nem változtak. A tárolási díjak változásáról a megjelent rendelet nem tartalmaz információt.

Csökkenő gyógyszerárak

Több mint háromszáz, zömében koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő gyógyszer ára csökken október elsejétől. Mindez a gyártói árversenyeztetésnek, vagyis az úgynevezett vaklicit eljárásnak köszönhető, amely a korábbi években több milliárd forintos megtakarítást eredményezett.

Van olyan készítmény, amely csaknem hatvan százalékkal, míg akad olyan, amely mindössze két-három forinttal kerül kevesebbe a jövő hónaptól. Fontos tudni, hogy nagyjából ugyanennyi, az úgynevezett normatív támogatási körbe tartozó készítmény ára emelkedik is, átlagosan 3,6 százalékkal. Ám minden esetben, amikor a vásárlónak többet kell fizetnie a rendszeresen vásárolt gyógyszerért, a patikusnak fel kell ajánlania az azonos hatóanyagú, ám kedvezőbb árú készítményeket.

Változások a vállalkozásoknál is

2014. október 1-jétől a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az adóhatóság felé a számlakibocsátáshoz alkalmazott számlázási programjukat. Külön rendelkezik a rendelet az online számlázási rendszer bejelentéséről (ez utóbbi esetben az adatbejelentés tartalma eltér). A vállalkozásoknak eddig ilyen bejelentési kötelezttségük nem volt, de rendelkezniük kellett olyan nyilatkozattal, mely szerint a számlázási rendszer megfelel a jogszabályi követelményeknek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik