Gazdaság

Sokat veszthet a Magyar Telekom a frekvenciapályázaton

Eredményt hirdet hétfőn a hírközlési hatóság. A Telekom esetében nem is az a kérdés, hogy hány milliárdot fizetnek, hanem, hogy hozzájutnak-e számukra fontos frekvenciákhoz – írja a Napi Gazdaság.

Egy kaliforniai alap jelentős mennyiségű Telekom-részvényt vásárolt az elmúlt negyedévekben, piaci szereplők most azt találgatják, vajon neki lehetett-e köze az elmúlt két hét árfolyameséséhez is. A részvény szempontjából a frekvenciatender mai eredményhirdetése is kulcsfontosságú lehet – derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

Frissítés 10:50-kor: A Magyar Telekom hétfőn közölte, hogy az általuk megpályázott tendert megnyerték. Az alábbi frekvenciablokkokban nyertek: 800, 900, 2600, 1800 Mhz. Az MT 58,65 milliárd forint díjat fizet idén év végéig, és 2034. június 15-ig jogosult a frekvenciák használatára. Fontos, hogy a frekvenciákért fizetett díj mértéke hatással van a társaság eladósodottságára, azon keresztül pedig a jövőben fizetendő osztalék mértékére is. A fogyasztóknak pedig a hír azért fontos, mert talán olcsóbban mobilozhatnak a következő években, és mindenképpen nagyobb lesz a hálózati lefedettségük.

Négyen nyertek frekvenciákat

A frekvenciapályázat mind a négy indulója nyert blokkokat. A három legnagyobb értékű csomagra a várakozásoknak megfelelően a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone kap használati jogosultságot, míg a Digi Távközlési Kft. egy kisebb frekvenciacsomag nyertese lett. A nyertesekkel az NMHH hatósági szerződést köt, a szolgáltatók 2034-ig jogosultak használni a frekvenciákat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn közölte: az elvárt 104 milliárd forint minimumdíjnál többért, összesen 130,63 milliárd forintért értékesítette szélessávú mobil-adatforgalomra alkalmas frekvenciakészletét.

Ki lesz a nap győztese?

A frekvenciatender mai eredményhirdetésével kapcsolatban nem az a kérdés, milyen magas árat fizet a Telekom, hanem hozzájut-e a számára fontos frekvenciákhoz – mondta Napi Gazdaságnak Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője.

Már egy hónapja tudható, hogy új ajánlatokat kért be a hatóság, ami jelezte, hogy nem a minimumösszegeken fognak elkelni az egyes csomagok. Emellett kiderült, hogy a Digi is pályázhat bizonyos blokkokra. Ami a nagy csomagokat illeti, talán a legnagyobbért a Telekom a legesélyesebb induló, de nem is ezekért a 800 megahertzes blokkokért lesz a legnagyobb verseny, hanem az 1800-as frekvenciacsomagokért. Míg a 800 megahertz főleg arra jó, hogy a 4G-szolgáltatást nagy területekre eljuttassák.

104 milliárd volt a kiírásban

Az NMHH 2014. május 22-én írt ki frekvenciapályázatot a 800 és 2600 megahertzes (MHz) új frekvenciasávok, valamint a 900 MHz-es, az 1800 MHz-es és a 26 gigahertzes (GHz) sávokból még rendelkezésre álló, eddig nem használt blokkok hasznosítására. A meghirdetett frekvenciablokkok értékesítési díjminimuma együttesen 104 milliárd forint volt a kiírásban.
A tenderre négyen jelentkeztek: a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft., a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt.

A pályázókat augusztus 1-jén nyilvántartásba vette az NMHH, majd szeptember 2-án a Telekomot, a Telenort és a Vodafone-t viszontajánlat benyújtására hívta fel. A pályázati dokumentáció alapján erre akkor kerül sor, ha egy adott frekvenciacsomagra legalább két ajánlatot nyújtottak be, és a két legjobb ajánlat közötti pontértékkülönbség csekély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik