Gazdaság

Norbi alaposan megütheti a bokáját

A kisbefektetőket képviselő szervezet szerint jogsértő magatartásnak minősül aNorbi Update hibás kommunikációja, így a fitneszguru milliós büntetésre is számíthat - írja a Blikk.

Norbi hiába egészítette ki a hivatalos tőzsdei tájékoztatót, egyelőre mégsem oldják fel az értékesítést gátló felfüggesztést – derül ki a Blikk cikkéből.

Mint korábban megírtuk, a Norbi Update részvényeladásait felfüggesztették, mert a kibocsátási tájékoztatótól eltérő információk jelentek meg. Schobert Norbi szerint apróságokról van szó, cége mégis kiegészítette a magyar jegybank kérésének a korábbi hivatalos tájékoztatóját a tőzsdére lépéssel kapcsolatban.

“A tájékoztató mostani kiegészítésével sem oldódik meg azonban minden probléma. Vannak még megválaszolatlan kérdések és olyan részletek, amelyeket bővebben ki kellene fejteni. Remélhetően csak azután engedi tovább a jegyzési időszakot az MNB.” – mondta a Blikknek Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) elnöke.

Dióslaki figyelmeztetett: a jogsértő magatartás, így a hibás kommunikáció is büntetéssel járhat. Ez egy cég esetében 100 ezer és 2 milliárd forint közötti összeg lehet, de személyeket is külön lehet büntetni. Itt 100 ezer és 20 millió forint összegről lehet szó.

Nem tiszta Agassi szerepe

A Norbi Update részvényeladásait még múlt hét pénteken függesztette fel a jegybank, mert a kibocsátási tájékoztatótól eltérő információk jelentek meg.

Csütörtökön derült ki, hogy az MNB vizsgálatot indít az ügyben, amit a Tebész indított, mert szerintük megkérdőjelezhető a Norbi Update Lowcarb Nyrt. jelenleg folyó részvényértékesítésének jogszerűsége.

A Tebész kifogásolta többek között, hogy a kibocsátási tájékoztató Andre Agassi, világhírű teniszjátékosról csak mint “reklámarcról” tesz említést, míg egyes tudósítások már mint esetleges üzleti partnerről szóltak. A cég hangsúlyozta: Andre Agassi marketingszerződést kötött a társasággal, teljes összhangban a tájékoztatóban foglaltakkal, Andre Agassi nem tulajdonostársa az értékesítő részvényeseknek.

A védjegyekkel is gond lehet

Aggályosnak tartja a szövetség a cégvezetőnek a társaság jövőbeni működését alapvetően meghatározó védjegyekkel kapcsolatos kijelentéseit is, miszerint a 13 védjegyet be fogják vinni a cégbe térítésmentesen, vagy jelképes összegért az első alaptőke-emelésről döntő közgyűlésen, miközben ilyen tervekről semmilyen nyilatkozat sincs az MNB engedéllyel rendelkező tájékoztatóban.

A társaság ezzel kapcsolatban idézte a tájékoztatót: “Schóbert Ferenc Norbertnek a megállapodás időtartamának lejáratát megelőzően szándékában áll, hogy a védjegyeket a társaságba apportálja. Az apportálás szándékának kinyilvánításával Schóbert Norbert tervezi az apportálást, de nem tett kötelező érvényű nyilatkozatot arról, hogy azt végrehajtja.” A szeptember 16-i sajtóbeszélgetésen elhangzottak ezzel teljes mértékben összhangban voltak, Schóbert Norbert az apportálás szándékát megerősítette, pontosította – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik