Gazdaság

Rendbe tennék az ingatlanok értékbecslését

Egységes szempontrendszert kíván meghatározni a Kúria arra, hogy a bírók a kisajátítási perekben miként állapítsák meg az ingatlanok értékét - írta a Magyar Nemzet.

A lap hétfői számában megjelent írást az MTI idézi. Eszerint Kalas Tibor, a közigazgatási-munkaügyi kollégium vezetője elmondta: a fő kérdés mintegy évszázada az, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni az összeg megállapításakor. A magyar jogban nincs átfogó szabályozás az ingatlanok értékének meghatározására. Ágazati rendszerek vannak, de például más tételeket alkalmaznak a bankok vagy az illetékhivatalok.

A nemrég megalakult joggyakorlat-elemző csoport azt vizsgálja, mit vesz figyelembe az igazságszolgáltatás a közigazgatási határozatok törvényességének felülvizsgálatakor – tette hozzá a szakember.

A 13 tagú csoportban bírák és igazságügyi szakértők mellett a Legfőbb Ügyészség, az Igazságügyi Minisztérium és a közjegyzői kamara szakemberei is közreműködnek.

Az ítélkezés egységéért felelős Kúria azt szeretné, ha a bírák a kisajátítási perekben azonos szemléletmódost, értékrendet alkalmaznának. A joggyakorlat elemzése hozzásegíthet ahhoz is, hogy a jog átfogóan rendezze az ingatlanok értékbecslését – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik