Gazdaság

Leállították Norbiékat

A Norbi Update részvényeladásait felfüggesztették, mert a kibocsátási tájékoztatótól eltérő információk jelentek meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában kötelezte a Norbi Update Lowcarb Nyrt-t. részvényértékesítési tájékoztatójának kiegészítésére, s ennek közzétételéig befektető-védelmi okból felfüggesztette a forgalomba hozatali eljárást – közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint korábbi sajtóhírek és befektetői érdekvédelmi bejelentések szerint a részvénykibocsátó Norbi Update Lowcarb Nyrt.-ről – a jóváhagyott összevont kibocsátási tájékoztatótól – eltérő információk jelentek meg, ezért az egyik befektetői szervezet kérte az MNB intézkedését.

A tájékoztató kiegészítésének előírása a jogszabály alapján nem jelenti a részvényértékesítés érvénytelenítését. A jogszabályi előírások szerint azonban a tájékoztató kiegészítésének hatósági előírása esetén a kiegészítés közzététele előtt értékpapírt jegyző befektetőknek – a tőkepiaci törvény rendelkezése szerint – lehetőségük van a törvényben meghatározott időtartamon belül, a jegyzési nyilatkozatuk visszavonására és így a megállapodástól való elállásra – áll a közleményben.

A közlemény szerint a jegybank a kibocsátó és a forgalmazó által benyújtott dokumentumoknak a részvényértékesítési tájékoztató tükrében való értékelése alapján megállapította: a tájékoztató közzétételének engedélyezése és a forgalomba hozatali eljárás lezárása (illetve az értékpapírral történő kereskedésnek a szabályozott piacon való megkezdése) között lényeges tények jutottak a tudomására. 

Nem volt tiszta Agassi szerepe

Csütörtökön derült ki, hogy az MNB vizsgálatot indít az ügyben, amit a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) indított, mert szerintük megkérdőjelezhető a Norbi Update Lowcarb Nyrt. jelenleg folyó részvényértékesítésének jogszerűsége.

A Tebész kifogásolta többek között, hogy a kibocsátási tájékoztató Andre Agassi, világhírű teniszjátékosról csak mint “reklámarcról” tesz említést, míg egyes tudósítások már mint esetleges üzleti partnerről szóltak. A cég hangsúlyozta: Andre Agassi marketingszerződést kötött a társasággal, teljes összhangban a tájékoztatóban foglaltakkal, Andre Agassi nem tulajdonostársa az értékesítő részvényeseknek.

A védjegyekkel is gond lehet

Aggályosnak tartja a szövetség a cégvezetőnek a társaság jövőbeni működését alapvetően meghatározó védjegyekkel kapcsolatos kijelentéseit is, miszerint a 13 védjegyet be fogják vinni a cégbe térítésmentesen, vagy jelképes összegért az első alaptőke-emelésről döntő közgyűlésen, miközben ilyen tervekről semmilyen nyilatkozat sincs az MNB engedéllyel rendelkező tájékoztatóban. A társaság ezzel kapcsolatban idézte a tájékoztatót: “Schóbert Ferenc Norbertnek a megállapodás időtartamának lejáratát megelőzően szándékában áll, hogy a védjegyeket a társaságba apportálja. Az apportálás szándékának kinyilvánításával Schóbert Norbert tervezi az apportálást, de nem tett kötelező érvényű nyilatkozatot arról, hogy azt végrehajtja.” A szeptember 16-i sajtóbeszélgetésen elhangzottak ezzel teljes mértékben összhangban voltak, Schóbert Norbert az apportálás szándékát megerősítette, pontosította – tették hozzá.

A Tebész szerint a sajtóbeszélgetésen a tájékoztatóban nem található adatokat közöltek a cég idei gazdálkodásáról, a cég ezt az állítást is cáfolta.

A Norbi Update Lowcarb Nyrt. szeptember 8. és 26. közötti értékesíti részvényeit, a sikeres kibocsátás után pedig a tőzsdére lépést tervezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik