Gazdaság

Újabb bankokat venne a kormány

Valami van, de nem az igazi. Mármint a vételi szándék megvan, de az eladók mintha kivárnának még – derül ki a Figyelő friss számából.

Az MKB megvétele után több kormányzati vezető, így Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is – nyilvános nyomok nélkül – tárgyalásokat folytatott osztrák bankárokkal – értesült a Figyelő.

A szektorban ismét felerősödött a pletyka arról, hogy a magyar állam további nagybankokat szeretne átvenni. A lap úgy tudja, ha valóban van is ilyen szándék, a szóba kerülő célpontok tulajdonosai nem kapkodnak.

A fejvadászt már beizzították

Azt is írják, hogy egy neves fejvadászcég hosszú pozíciólistával járja körbe a kereskedelmi bankok másod-, harmadvonalbeli szakembereit. A megkeresett hitelintézeti dolgozók szinte választhatnak a listáról, annyi a betöltetlen hely. A fejvadász a beszélgetéseken elsősorban nem is a szakmai feladatokra koncentrál, hanem percekig ecseteli a lojalitás fontosságát.

Bár a protokoll szerint eleinte nem mondja ki megbízója nevét, de a piac folyamatait ismerő bankárok hamar leveszik, hogy alighanem az államivá vált MKB keres embereket. Lojális munkatársakat.

Eltérő logikák

Apró részlet, de sokat elárul arról, hogy a bankszektorban (is) mennyire eltérő lehet az állami és a piaci logika. Amióta a kormányzat bejelentette, hogy övé az MKB, valódi személyi változások még nem történtek. A pénzintézet egyik vezetője szerint „két hét múlva jön az állam, de még nem tudjuk, hogy ki vezeti majd a bankot”.

Ugyanakkor a lap úgy tudja, hogy különböző munkacsoportokban már zajlik a munka azért, hogy a céldátumként megfogalmazott október 1-jei váltás ne okozzon fennakadást. A bankban főleg az ügylet előkészítésében is aktív és szabályozó hatóságként is érintett MNB emberei „sertepertélnek”.

Már kapun belül vannak

Az újság információi szerint az MKB-val személyesen is Nagy Márton ügyvezető igazgató foglalkozik sokat, de az állami vagyonkezelés révén érintett NFM munkatársai is kapun belül vannak már.

Nagy a nyüzsgés a bankok körül: a stratégiával, az esetleges vásárlások előkészítésével leginkább a Magyar Nemzeti Bank, azon belül is főként Balog Ádám alelnök szerepel, de az igazi terepmunkát Nagy Márton végzi. A gazdaság és a bankrendszer őreként ott van még a Nemzetgazdasági Minisztériumot vezető Varga Mihály. Jól jellemzi a két intézmény viszonyát, hogy az egyik jegybanki vezető szerint Simor András idején jobb volt a jegybank és a nemzetgazdasági tárca viszonya, pedig akkor nem egy politikai térfél adta a vezetőket.

Eddig nem aktivizálta magát, de az állami vagyon gazdájaként Seszták Miklós fejlesztési miniszter is érintett. Míg a takarékokkal a Németh Lászlóné, a takarékszövetkezetek integrációjáért felelős államtitkár alatti világ, az MFB és az integrációs szervezet vezetői próbálnak eredményt elérni – írták.

Lelassultak

Amíg azonban nincs kijelölve az új vezetőség az MKB-nál, addig minden nagyon lassú lesz. Egy nagybankot új pályára állítani olyan, mint a tankerhajót elfordítani. Lehet tekergetni a kormányt, mint a meszes, de egy bank iszonyatos gyökerekkel kapaszkodik a módszereihez, az „így szoktuk csinálni”-hoz, lassú lesz a változás.

Igaz, a Figyelő forrásai sokféle bejelentkezésről beszámoltak: úgy tudják, egyes államközeli cégek az MKB portfóliójából csipegetnének, míg az intézet bizonyos vezetői újult erővel barátkoznak a más bankoknál dolgozó döntéshozókkal.

A Figyelő összeállításában bankonként is vizsgálják a magyar piac szereplőinek helyzetét!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik