Gazdaság

Két állami díjbeszedő cég jöhet létre

Nonprofit rezsiszolgáltatók létrehozásán dolgozik a kormány.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Inforádióban beszélt szerdán arról, hogy a múlt heti frakcióülésen felhatalmazták a kormányt a „nonprofit, közösségi tulajdonú rezsiszolgáltató” létrehozásáról szóló munka elkezdésére. Úgy határoztak, hogy két ilyen cég álljon fel, az egyikhez azok a területek tartozzanak, amelyek inkább piaci szolgáltatások voltak – ilyen a gáz, a villamos energia és a távhő –, a másikhoz pedig azok a szolgáltatások, amelyek eddig inkább önkormányzatiak voltak, mint például a víziközmű vagy a hulladékszállítás.

Lehetővé kell tenni, hogy a lakosság körében bárki választhassa ezt a két nagy nonprofit társaságot, melyek gyakorlatilag egyetemes szolgáltatók lennének – hangsúlyozta Rogán. Arra még nem tudott választ adni, hogy a két cég megvásárolná-e a most működő szolgáltatókat. Azt mondta, először a kormánynak kell vázolnia elképzelését. „Azt szeretnénk, hogy minél kevesebb költséget tudjanak érvényesíteni a fogyasztóval szemben” – mondta a politikus. Arra is kérték a kormányt, hogy vizsgálja meg, hogy a paksi atomerőmű tudná-e olcsóbban adni a villamos energiát az MVM-nek.

Rogán arra is kitért, hogy bízik abban, hogy a kormányzati ciklus második feléig kivezethetőek lesznek a lakossági devizahitelek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik