Gazdaság

Óriásit kaszáltak Matolcsyn az offshore irodaház-tulajdonosok

Az Eiffel Palace irodaház magyar tulajdonosainak cége 4,7 milliárd forint profitot szerzett azzal, hogy eladták a felújított irodaházat a Magyar Nemzeti Banknak. Az offshore tulajdonosok szerződését a mostani igazságügyi miniszter irodája készítette.

Az Átlátszó írta meg, hogy a saját szempontjából kiváló üzletet kötött a Magyar Nemzeti Bankkal az Eiffel Palace Kft. Az azonos nevű irodaházat ugyanis 31 millió euróért vette meg és újította fel, majd 45,3 millió euróért adta el a jegybanknak. Vagyis mintegy 15 millió eurós (4,7 milliárd forint) profitot realizáltak a projekten. Ráadásul az Eiffel Palace Kft. tulajdonosi hálójának a végén egy ciprusi és egy a Kis-Antillákra bejelentett offshore cég található, így nem lehet tudni, hogy kikhez került a pénz.


 

Matolcsy György jegybankelnök szerint az MNB jó üzletet kötött, és ezt egy KPMG-s felméréssel támasztja alá. A KPMG szerint 46,2 millió euró az épület befektetési értéke, márpedig ennél majdnem egymillió euróval kevesebbért vette meg az irodaházat a jegybank. Csakhogy az Átlátszó szerint a KPMG nem a piaci értéket határozat meg, hanem a befektetési értékét, ami nagyon szubjektív értékelési módszer. Az MNB által felügyelt hitelintézetek és befektetési alapok számára nem is engedélyezett ez a számítás. Az adásvételi szerződést Trócsányi László igazságügy-miniszter ügyvédi irodája készítette – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik