Gazdaság

Gyengül a kínai gazdaság, és ez sokaknak fájhat

Hat éve nem látott rossz gazdasági mutatókat közölt a kínai statisztikai hivatal szombaton. Ez sok országnak fájhat a világban.

A kínai statisztikai hivatal hat éve nem látott, kedvezőtlen gazdasági adatokat közölt szombaton. A részletekbe most nem mennénk bele, a lényeg, hogy szinte minden fontosabb gazdasági mutatónál egységesen csökkenés figyelhető meg. Lejtmenetre került az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom, az ingatlanbefektetési eszközök, a bányaipar, a közműszektor termelése.

A meglepetés nem az, hogy a kínai gazdasági növekedés csökken, mert ennek korábban is voltak jelei, hanem az, hogy elemzők kifejezett növekedést vártak augusztusban éves összevetésben.

 

Ennek következményeként minden, ami Kínával kapcsolatos, most értékét veszti a világban. A legnagyobb csökkenést hétfőn az olaj, a szén, az ausztrál dollár (amely fontos szerepet játszik a kínai gazdaságban) szenvedte el. Az ázsiai csökkenés hatásaként az elemzők 0,3-0,7 pontos csökkenést várnak az európai indexektől is. A feltörekvő piacok pedig a legnagyobb csökkenést érték el 2012 óta a Financial Times szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik